НОВИНИ

Разследването и реакциите след покушението срещу руския посланик в Анкара

Показното убийство на руския посланик в Анкара няма да отвори бездна в отношенията между Русия и Турция, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. На среща в Москва днес външните министри на Турция и Русия положиха заедно цветя в памет на убития Андрей Карлов. Група от 18 руски следователи пристигна в Турция, за да се включи в разследването. 6 души бяха арестувани след убийството, а нападателят е идентифициран като турски полицай. Мерките за сигурност са затегнати около всички посолства в Турция, днес мисиите на Съединените щати и Иран останаха затворени.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:43, 20.12.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

"Мрачно покушение срещу руския посланик", "Предател" - това пишат турските вестници днес, а по улиците има засилено полицейско присъствие.

Нападателят стреля първо във въздуха по време на фотоизложба в Анкара. От 11 изстрела - 9 са насочени директно срещу посланик Андрей Карлов. Докато стреля мъжът крещи -"Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия и Аллах Акбар!".

В ранните часове на деня тялото на убития дипломат е транспортирано за аутопсия, а по-късно тленните му останки бяха изпратени със специална церемония на летището обратно в Русия.

Извършителят е 22-годишният полицай Мевлют Мерт Алтънташ, роден в турската провинция Айдън. Служил е 2 години и половина в частите за борба с безредиците в Анкара.

Сюлейман Сойлу - министър на вътрешните работи на Турция: "Връзките на нападателя се разследват. Тази атака, това терористично деяние е насочено срещу руско-турските отношения."

Днес турският президент Ердоган откри в Истанбул тунела Евразия - първият за автомобили под Босфора.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "Обадих се на г-н Путин и му поднесох съболезнования от мое и от името на народа. И двамата се съгласихме, че тази коварна атака е ясна провокация срещу турско-руските отношения."

В Анкара днес кацна самолет с руска делегация от служители по сигурността, прокурори и експерти. Първоначално снощи полицията задържа 5 души, сред тях родителите и сестрата на нападателя, които живеят в град Сьоке в западната провинция Айдън. Днес беше задържан и чичото на нападателя.

Роднината неотдавна е бил в ареста в хода на разследването срещу движението на Фетхуллах Гюлен - проповедникът, който според Анкара стои зад опита за преврат тази година. Покушението срещу Андрей Карлов беше остро осъдено от редица, държави, сред тях Съединените щати, Великобритания, а също и от НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското иконографско сдружение с изложба в град Дупница
Българското иконографско сдружение с изложба в град Дупница
Преговорите за съставяне на кабинет се провалиха
Преговорите за съставяне на кабинет се провалиха