НОВИНИ

Белгийските министри на правосъдието и на вътрешните работи подадоха оставки

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Белгия подадоха оставки заради атентатите в Брюксел. Премиерът Шарл Мишел, обаче, не ги прие. По неговите думи, "сега правителството трябва да остане сплотено". Полицията продължава да издирва 4-ти заподозрян за атентатите, който не се е взривил.

Владислав Велев
от Владислав Велев
15:40, 24.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Този издирван човек е вторият заподозрян за атентатите в метрото. Беше разпространена и снимка на негов фоторобот. Той е бил заедно с единия от братята, който се взриви в метрото и е носил тежка чанта, вероятно пълна с експлозиви. Не е ясно дали той е загинал при експлозията или е успал да се спаси и да избяга. Вече е потвърдено, че братята Халид и Ибрахим ел Бакрауи са двамата атентатори - единият взривил се на летището, а другия в метрото.

Третият човек - камикадзе, който се е взривил на летището е Наджим Лахрауи, потвръдиха полицейски източници. С тях е имало още един човек - с един от братята и с Лахрауи, който все още се издирва. Неговият експлозив не е гръмнал и вероятно е успял да избяга. Единият от братята, който се взриви в метрото, е бил издирван от белгийските власти заради връзки с атентатите в Париж. По-рано беше съобщено, че той е бил арестуван като чуждестранен боец в Турция, бил е екстрадиран към Холандия, а оттам към Белгия, но турското предупреждение е било игнорирано от Белгия.

В същото време адвоката на Салах Абдеслам, който най-вероятно е в основата на всичко или на върха на цялата организация, съобщи, че той е казал, че иска да замине за Франция и да бъде екстрадиран колкото се може по-бързо. Това е рязка промяна в мнението на Абдеслам, който преди искаше на всяка цена да бъде съден в Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Хага: Караджич е виновен за престъпления срещу човечеството
Съдът в Хага: Караджич е виновен за престъпления срещу човечеството
Хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите в транзитния център край Куманово
Хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите в транзитния център край Куманово