НОВИНИ

Разследването за пожара в "Пирогов" продължава

Продължава разследването на причините за пожара в столичната болница "Пирогов", при който загинаха двама души, а 32-ма бяха евакуирани.Има ли вече водеща версия как е възникнал той разказва в пряко включване за "Сутрешния блок" на БНТ репортерът Тереза Ставрева.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
06:03, 28.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Продължава изясняването на обстоятелствата, при които възникна пожарът във второ вътрешно отделение в "Пирогов". Все още не е ясно какво причини взрива на кислородната система.

Що се отнася до версиите, разследващите все още изясняват обстоятелствата. Проблем се оказва фактът, че няма преки свидетели на случилото се и следователите работят на база догадки и предположения. Те събират доказателства, които да ги доведат до изводи.

Още през вчерашния ден дейността на болницата беше абсолютно нормална. Паника нямаше. Единственото, за което предупреди и директорът проф. Габровски, беше, че може би през деня ще има затруднения по работата на противошокова зала.

По разпореждане на гл. прокурор Сотир Цацаров следователи от Националното следствие ще водят разследването тук. Две са версиите, по които се работи. Все по-често се тиражира версията за запалена цигара в една от болничните стаи - във VIP стаята, от която е тръгнал и пожарът. Все пак разследващите ще работят и по версията за неизправност в кислородната система.

Вече е ясно, че единият от загиналите е бил пушач, но все oще от болницата отказват да правят връзка с инцидента.

От лечебното заведение са категорични, че системата за доставяне на кислород в клиниката е проверявана ежедневно и е била изрядна, а сертифицирана фирма всеки месец е осъществявала контрол. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор също потвърди, че инцидентът не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород.

Огънят е тръгнал от северното крило на най-старата сграда на болницата където се помещават вътрешното отделение, кардиологията и неврологията. 15 от настанените в тях пациенти са пострадали леко при пожара. Обгазени няма, а нормалният режим на работа в лечебното заведение е възстановен. Очаква се да започне и ремонтът по отстраняването на щетите.

Проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": В тази част на отделението нямаме много апаратура, повечето пациенти се лекуват с лекарства, не с различни апарати, така че някакви сериозни проблеми в това отношение нямаме, нямаме засегнати апарати и апаратура. По-скоро е нарушена целостта на една стена, тя е почти съборена, почти унищожена е една стая, съседните са с доста щети.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прасе нападна репортер в ефир
Прасе нападна репортер в ефир
Продължава да расте броят на жертвите от земетресението в Албания
Продължава да расте броят на жертвите от земетресението в Албания