НОВИНИ

​Разследването за убийството на детето в Куфара е пред финал

Пред финал е разследването за убийството на 5-годишния Никита, чието тяло беше намерено в куфар край Пасарел. Прокуратурата изчаква само отговор на 3 съдебни поръчки от Русия, преди да изготви обвинителен акт. На днешното заседание съдът отказа да пусне от ареста обвинения за убийството Герман Костин.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:35, 23.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Съдът прецени, че макар и косвени, доказателствата категорично свързват Костин с жестокото престъпление. Съдията припомни, че негово ДНК-а беше намерено по кърпата, с която е било увито тялото, а справката от мобилните оператори и от пътните власти показва, че 50-годишният руснак е бил в района, където беше намерено момченцето. Костин е бил бизнес партньор на майката на Никита, която също беше открита мъртва край Приморско.

въпрос: Стана ясно, че са само косвени доказателствата, те ще са достатъчни ли в съдебната фаза?

Прокурор: "Не мога да прогнозирам, но както чухте съдът коментира, че обоснованото предположение относно авторството е налице и не е разколебано. Предприети са абсолютно адекватни мерки и всичко възможно към настоящия момент, мога да ви гарантирам, че е събрано и е свършено."

Пред съда руснакът за пореден път отрече да има нещо общо с убийството и каза, че ако го държат в ареста, за да го притискат, нямало да се поддаде. Обвинението не се съгласи с упреците, че разследващите 7 месеца бездействат. Забавянето идвало от 3-те молби за правна помощ до Руската федерация.

"Основно трябва да се разпита бащата Вадим Плотников на пострадалото дете, защото той също е с качество на пострадал и трябва да бъде запознат с правата му в това производство", заяви прокурорът.

Защитата настояваше за по-лека мярка за неотклонение заради липса на доказателства и защото на обвиняемия не се осигурявало адекватно лечение. Стана ясно обаче, че Костин 5 пъти е извеждан от ареста за различни изследвания, включително ядрено-магнитен резонанс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата френска конституция вписва режима на извънредно положение
Новата френска конституция вписва режима на извънредно положение
Нови обвинения срещу Ходорковски
Нови обвинения срещу Ходорковски