НОВИНИ

Разследващ журналист, проследил незаконния износ на лекарства

Агенцията по лекарства не иска да сложи край на та с паралелния износ на лекарства и това води до износ на стойност 130 милиона лева. Според сега действащото законодателство подобна търговия не е незаконна. Това заяви в студиото на „Денят започва“ разследващият журналист от в. „Стандарт“ Димитър Илиев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 14.12.2017
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Димитър Илиев провежда разследване за „апетитните“ за износителите на лекарства медикаменти, още преди проблемът да попадне под вниманието на обществото.

Проблемът с незаконния износ на лекарства стана актуален с ареста на сириеца Амир Мохамед ал Хусаини и неговите съучастници. По думите на Илиев, Мохамед се оправдава дейността си с икономическата логика - производителят дава 30% на аптеката, а той като дистрибутор не може да получи такава отстъпка. Разследващият журналист добави, че Агенцията по лекарствата има закон, гласуван през 2014 г., който регулира този вид износ, но Конституционният съд е отхвърлил всички мерки, които касаят регулацията от страна на държавата.

Така единственото задължение на дистрибуторите е да подават уведомления. Така се е стигнало до абсурден случай - внос на лекарство от 6 000 опаковки, но намерението за износ е 78 200. По думите на Илиев дистрибуторите се подиграват и пускат толкова заявления, че системата се затлачва от информация.

;

В случая с Амир Мохамед той може да бъде подведен под съдебна отговорност само заради измами с ДДС, заяви Илиев.

Димитър Илиев, разследващ журналист: Обличането документално е най-трудното нещо. Произходът на лекарствата е ясен - взимат се от аптеки, през интернет и от болници, което е незаконно. Като вкарва нелегално лекарства и пари в обората си, той тегли неправомерно ДДС от държавата, което не е внесено от друг, но се източва при износа на лекарства. Това е единственото, за което могат да го съдят, но по отношение на износа на лекарствата не могат да му направят нищо.

Илиев заяви, че е добра стъпка да се криминализира този износ на лекарства. Според него промените в Закона на лекарствата са добро намерение, но може да се постигне повече. Той даде за пример Португалия, където има черен списък за лекарства, за които е имало история на недостиг и се налагат забрани за износ. Все пак без електронна система такава проверка не може да се направи.

;

Той обясни, че износът на лекарства е атрактивен бизнес, защото България, като бедна страна, предлага медикаменти със значително по-ниска цена в сравнение с Европа. В германския закон има задължение аптеките да купуват от паралелен износ, защото по този начин евтините лекарства спестяват парите на данъкоплатеца, допълни Илиев. Това е пазар на стойност 1,5 млрд. евро само в Германия.

Димитър Илиев, разследващ журналист: Целта на разследването е да хванем едно лекарство от България - това, което липсва и да го проследим по партидния номер пътя му към Германия.

По думите на Илиев това е невъзможно, когато един партиден номер отговаря за десетки хиляди опаковки. Това може да се промени с въвеждането на матрикс кодове за лекарства, в които се въвежда всякаква информация.

Димитър Илиев, разследващ журналист: Арестът на Амир Мохамед е само върхът на айсберга. Ако прокуратурата и ГДБОП имат желание, тепърва трябва да разследват болниците, болничните аптеки, от които се взимат лекарства, болничните отделения, от които се изписват повече лекарства като в онкологията.

Дозировката на онколекарствата се определя на база телесно тегло и има болници, според които следното тегло на българския пациент е над 100 кг., припомни Илиев. По думите му е най-трудно да се докаже, когато на пациентите се влива само физиологичен разтвор, а не реалното лекарство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Таймс Скуеър“ се подготвя за посрещането на Нова година
„Таймс Скуеър“ се подготвя за посрещането на Нова година
Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“
Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“