И вторият заподозрян за опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е офицер от руското военно разузнаване - военен лекар. И той е герой на Русия. И той е получил отличието най-вероятно за участие в спецоперация по време на войната в Украйна. Това сочат разкрития на разследващи журналисти от Великобритания и Русия, които бяха огласени днес на пресконференция в британския парламент.

Изданията "Белингкет" и "Инсайдър" вече разкриха самоличността на заподозрения по случая "Скрипал" Руслан Боширов - оказал се полковникът от руското военното разузнаване Анатолий Чепига. Сега дойде ред и на втория заподозрян, влязъл във Великобритания под името Александър Петров.

Елиът Хигинс, основател на "Белингкет": Той е бивш полковник от руското военно разузнаване. Знаем родното му село и нашите руски партньори от "Инсайдър" бяха там. Той е получил отличието Герой на Русия. Баба му има снимка как Путин го награждава. И другият заподозрян е "Герой на Русия".

Петров всъщност е Александър Мишкин, военен лекар. Роден и отрасъл е в селцето Лойга в Аргангелска област. През 2010 г. получава паспорт с фалшива самоличност на името на Александър Петров и е регистриран на адреса на централата на военното разузнаване в Москва.

Руският президент Владимир Путин твърдеше, че двамата заподозряни от Лондон за отравянето на Скрипал са невинни цивилни руски граждани. Кремъл днес отказа да коментира новите журналистически разкрития.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Няма да водим дискусии с медии и различни граждански организации по темата. В дадения случай ще се придържаме към това поведение.

Разследващите журналисти са се сдобили с данните, проучвайки паспортните и други държавни регистри в Русия, както и чрез информация от свидетели.

Путин: Скрипал е предател и отрепка

Путин: Скрипал е предател и отрепка

Владимир Путин нарече "предател" и "отрепка" бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който беше отровен във Великобритания. Президентът на Русия направи...