НОВИНИ

Разследват Баневи за умишлен фалит на още две предприятия, освен "Полимери"

Спецпрокуратурата разследва данни за умишлен фалит и на други две предприятия, приватизирани от Николай и Евгения Баневи. Това са "Елма" - Троян, източен преди девненския завод "Полимери" и заводът в Костенец, който е продаден на фалиралата КТБ. В дома на Баневи са намерени оригиналните документи на офшорните фирми, чрез които трите завода са доведени до фалит. Още от Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:22, 28.10.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

От събраните до момента документи и показания на свидетели, разследващите са стигнали до две схеми, по които фамилия Баневи е довела до умишлен фалит и нарязване на скрап на инсталациите на един от уникалните за Балканите химически заводи - девненския "Полимери". Към момента на приватизация през 1998 г., заводът е бил със значителен пазарен дял и е продавал продукцията си на световния пазар. Според прокуратурата, след като Баневи придобиват предприятието, печалбата намалява.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: Казва се на контрагентите на "Полимери" да внасят парите не по сметка на "Полимери" за закупените стоки, а по сметки на други контролирани от сем. Баневи дружества.

От прокуратурата твърдят, че разполагат със свидетели и доказателства за конкретни офшорни сметки, по които са превеждани пари от дейността на "Полимери".

В имението на Баневи разследващите са открили добре укрепено помещение. В него са намерени оригиналните документи на офшорните фирми, които семейството притежава и по чийто сметки са превеждани приходите от търговска дейност на предприятията приватизирани от Баневи. Открити са и голямо количество скъпоценности, злато и дори диаманти.

Именно липсата на достатъчно доказателства, свързани с офшорните фирми, които се появиха и в "Панамагейг" са една от пречките разследванията за фалита на "Полимери", "Елма Троян" и завода в Костенец да буксуват през годините.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Защото парите, които са от обезкостявани предприятия, са отивали в офшорни зони в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналните документи. За нас това е ценното.

На този етап разследването е за източване в периода непосредствено преди фалита на "Полимери". За сега единствените обвиняеми са Николай и Евгения Баневи, на които са повдигнати обвинения за пране на пари.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: И за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010 - 2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн., а щетата за фиска е над 500 000 лв.

Първоначално Баневи придобиват само 24% от "Полимери", а в последствие чрез съмнителни, според прокуратурата апорти поемат пълен контрол върху дружеството.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: В тези обвинения не са включени апортите. По тази схема за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от синдика влязъл 2012 г. в "Полимери" и укрити от семейство Баневи в бивш офис на техни дружества, находящ се в град Варна.

Според прокуратурата намерените документи доказват още, че част от печалбата на офшорните компании на Баневи е реинвестирана в скъпоценности и диаманти, открити в имението им край Киноцентъра.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Обемът е потресаващ. Тези неща са парите на работниците от тези предприятия, те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките в сайта на МВР.

В писмо до редакционната ни поща, подписано от пресцентъра на Баневи, се твърди, че семейството е зрелищно арестувано на път към България и поставя въпроса, че децата им сега са оставени сами и без надзор в чужда държава.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Не съм запознат с начина, по който са арестувани. Това е въпрос към френските власти. А второто нещо - много деца от много заводи са останали сами.

Иван Гешев напомни, че само заради фалита на трите завода на 10 000 души са останали без работа и прехрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Два билета уцелиха джакпота от 750 милиона долара в лотарията Пауърбол
​Два билета уцелиха джакпота от 750 милиона долара в лотарията "Пауърбол"
​Некоректните платци се увеличават до 54%
​Некоректните платци се увеличават до 54%