НОВИНИ

Разследват частен съдебен изпълнител заради либийския танкер

Бургаската окръжна прокуратура работи по казуса със задържания в български води либийски кораб. Образувано е досъдебно производство и започва разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който предаде либийския танкер "Бадр" в собственост на българската фирма "БулгарГЕОмин". Плавателният съд е бил обект на междуфирмени спорове между "БулгарГЕОмин" и либийската държавна компания "Либиян навигейтър" за стари задължения в размер на близо 10 млн. долара.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:27, 11.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Спорът за собствеността на либийския танкер "Бадр" се е водил няколко години, а през 2018 г. Бургаският окръжен съд постановява на базата на документ за морска ипотека и свидетелство на гръцки нотариус танкерът да бъде предаден на "Булгаргеомин". Дни преди Върховният административен съд да отмени това решение, Частеният съдебен изпълнител Тотко Колев с екип на Морска администрация и Гранична полиция сменя екипажа, сваля знамето и преименува кораба. След протест на либийската страна прокуратурата започва проверка на всички обстоятелства по случая.

Георги Чинев, окръжет прокурор: Този етап е налице основателно предположение. Ако в хода на досъдебното производство, образувано отново подчертавам днес, се съберат достатъчно доказателства за виновността на въпросното лице, същото ще бъде привлечено в качеството на обвиняем. Същевременно съм длъжен и да поясня, че разследването с оглед изискването на закона за всестранност, обективност и пълнота, ще обхване действията и на други длъжностни лица, които имат отношение към случая.

Заради скандала Турция не допусна танкера да премине през Босфора и той сега е на котва на 22 мили срещу Приморско, извън българските териториални води. Частният Съдебен изпълнител Тотко Колев не отговаря на мобилния си телефон и кантората е заключена. Междувременно стана ясно, че срещу него в понеделник започва наказателно дело за неправомерни вписвания на имоти в землището на Несебър, като настъпилата щета е за близо 600 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС
„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС
Във Войводиново тази вечер се проведе най-многолюдният протест досега
Във Войводиново тази вечер се проведе най-многолюдният протест досега