Бургаската окръжна прокуратура работи по казуса със задържания в български води либийски кораб. Образувано е досъдебно производство и започва разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който предаде либийския танкер "Бадр" в собственост на българската фирма "БулгарГЕОмин". Плавателният съд е бил обект на междуфирмени спорове между "БулгарГЕОмин" и либийската държавна компания "Либиян навигейтър" за стари задължения в размер на близо 10 млн. долара.

Спорът за собствеността на либийския танкер "Бадр" се е водил няколко години, а през 2018 г. Бургаският окръжен съд постановява на базата на документ за морска ипотека и свидетелство на гръцки нотариус танкерът да бъде предаден на "Булгаргеомин". Дни преди Върховният административен съд да отмени това решение, Частеният съдебен изпълнител Тотко Колев с екип на Морска администрация и Гранична полиция сменя екипажа, сваля знамето и преименува кораба. След протест на либийската страна прокуратурата започва проверка на всички обстоятелства по случая.

Георги Чинев, окръжет прокурор: Този етап е налице основателно предположение. Ако в хода на досъдебното производство, образувано отново подчертавам днес, се съберат достатъчно доказателства за виновността на въпросното лице, същото ще бъде привлечено в качеството на обвиняем. Същевременно съм длъжен и да поясня, че разследването с оглед изискването на закона за всестранност, обективност и пълнота, ще обхване действията и на други длъжностни лица, които имат отношение към случая.

Заради скандала Турция не допусна танкера да премине през Босфора и той сега е на котва на 22 мили срещу Приморско, извън българските териториални води. Частният Съдебен изпълнител Тотко Колев не отговаря на мобилния си телефон и кантората е заключена. Междувременно стана ясно, че срещу него в понеделник започва наказателно дело за неправомерни вписвания на имоти в землището на Несебър, като настъпилата щета е за близо 600 000 лв.

Спорът за либийския танкер "Бадр" продължава

Спорът за либийския танкер "Бадр" продължава

Министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че спорът за либийския танкер "Бадр" за него е частно-правен, но казусът придобива международен оттенък...

Ще задържа ли Либия български кораби заради съдебен спор?

Ще задържа ли Либия български кораби заради съдебен спор?

Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години н...