НОВИНИ

Разследват кмета на Стрелча за принуда

Кметът на Стрелча-Стойно Чачов е разследван за принуда. Днес разследващи от икономическа полиция и прокуратурата обискираха общината, за да търсят доказателства. На този етап Чачов не е привлечен като обвиняем.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Мариана Димитрова
20:06, 12.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че след анализ на доказателствата ще бъде преценено дали да се повдигне обвинение.

Разследването срещу кмета на Стрелча Стойно Чачов започва след като вчера в Областната дирекция на МВР в Пазарджик бивш служител на общината е подал сигнал. Според него през 2016-а година Чачов е събрал служителите на общината в заседателната зала и ги принудил да подпишат по две молби - една за назначаване и една за напускане.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тези документи са били подписани от хората, които са се уплашили, че ако не изпълнят разпореждането на кмета, могат да останат без работа. И двата документа са без дата.

През следващите месеци част от служителите в общината, включително и подалият сигнала срещу кмета Чачов са освободени, като за основание са използвани точно подписаните от тях молби за напускане.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: И по този сигнал е започнало разследването за т. нар. престъпление "принуда", тъй като с данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата се касае за "злоупотреба с власт".

Разследващите по неотложност са влезли днес в сградата на общината в Стрелча, за да търсят заявленията за доброволно напускане на 17 общински служители. Тези документи, обаче все още не са открити. Разпитани са над 15 души от администрацията в кметството и са потвърдили фактите. Пред камерата ни общинските служители не бяха словоохотливи.

Днес кметът не беше открит от екипа ни за коментар. Според прокуратурата, служителката в деловодството също е потвърдила, че колегите ѝ са подали молбите за назначаване и доброволно напускане при нея. Ако прокуратурата събере достатъчно доказателства, ще повдигне обвинение на Чачов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка
Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка
В Бургас задържаха британец, използвал 61 самоличности
В Бургас задържаха британец, използвал 61 самоличности