Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо е заподозрян в укриване на данъци на стойност 150 млн. евро, съобщава Spiegel. Немският вестник е едно от 12-те европейски издания, които са част от Футбол Лийкс, чиято цел е да разобличи противозаконните финансови действия в съвременния футбол.

Според Spiegel Роналдо, по схема, изработена от неговия агент Жорже Мендеш е укрил данъците чрез офшорки, разположени на Британските Вирджински острови. В публикацията се отбелязва, че подобна схема е използвал и друг клиент на Мендеш - мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо, който се е опитал да укрие доходи в размер на 12 млн. евро.

Заподозрени са още няколко известни футболисти - Месут Йозил, Пепе, Рикардо Карвальо, Хамес Родригес и Радамел Фалкао. Всички те, без Йозил са клиенти на влиятелния португалски мениджър Жорже Мендеш, който е разработил схемата за тази афера. Компанията на Мендеш Gestifute реагира незабавно с прессъобщение, в което опровергава съпричастността на Роналдо и Моуриньо в данъчни измами.