Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление от Фондация "Пловдив - 2019" във връзка с откриващото събитие на Европейската столица на културата. Държавното обвинение събира доказателства срещу представител на фондацията, за това, че е сключил умишлено неизгодна сделка по повод пищната церемония в началото на годината.

Вижте повече подробности в прякото включване на Николай Райшинов.

Пловдив

Разследването е в начален етап. Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари обаче, прокуратурата в Пловдив образува проверка за неправомерно изразходване на 2,2 млн. лв. Срокът на проверката беше удължаван няколко пъти, а междувременно агенцията за държавен финансов контрол констатира 7 нарушения при сключването на договорите за обществените поръчки за церемонията.

Сега на базата на докладите - и от прокуратурата, и от АДФИ, наблюдаващият прокурор е преценил, че има събрани достатъчно данни, за да започне досъдебно производство. Първоначалният срок за събиране на доказателства е два месеца.

Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив: Досъдебното производство е образувано за това дали е извършено престъпление. В случай, че бъде установено, че такова е извършено и бъде установен неговият автор, то той би придобил качеството на обвиняем. В случай, че бъде доказано деяние - сключване на неизгодна сделка, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода в размер от една до шест години, както и лишаване от права.
Иван Тотев, бивш председател на УС на Фондация "Пловдив 2019": Докладът на АДФ е в община Пловдив от няколко месеца. Многократно е четен - както от експерти, така и от юристи. Няма нещо, което да бъде квалифицирано като престъпление и ще ми бъде много интересно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата. Оперативната отговорност на работата на фондацията е в хората във фондацията. Управителният съвет не носи оперативна отговорност за сключване на договори и други неща.

От Фондация "Пловдив 2019" днес не излязоха със становище. От там заявиха, че ще коментират след като приключи с производството на прокуратурата.