НОВИНИ

Разследват причините за падането на фасадата на мола в Благоевград

Продължават огледите на търговския център в Благоевград, където вчера заради силния вятър падна голяма част от фасадата на сградата. Към момента районът около мола е обезопасен и не се допуска преминаването на граждани.Вижте прякото включване от Благоевград на кореспондента ни Ирина Николова

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:19, 25.09.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В търговския център се помещават около 15 магазина. През нощта екипи са извършили оглед за възникнали пожари или тлеещи огнища, тъй като свидетели са разказали, че имало силна миризма на горящи кабели.

Бисер Михайлов: Голяма част от кабелите отвън на фасадата са скъсани. Това е и причината да бъде спряно и електрозахранването в цялата сграда, за да не възникне пожар.

Дежурни екипи ще останат на място, тъй като има реална опасност и останалата част от фасадата на сградата да падне.

Обектът е застрахован, а от общината казаха, че нямат ангажимент за поддържането му.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Тук трябва да се търси експертиза и отговорността ще е някъде разпределена между проектантки, изпълнител.
- Може ли да говорим за некачествено изпълнение?
Атанас Камбитов: Аз не мога да твърдя, но щом има вятър около 90 километра в час мисля, че не е чак толкова силен и не би трябвало да има такива последствия.

Предстои да станат ясни и причините довели до инцидента, дали е от силния вятър или от некачествени строителни дейности.

;

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заяви, че разчистването на отломките е ангажимент на фирмата концесионер. Това ще се случи след приключване на огледите, които текат и в момента. Сградата е пусната в експлоатация през 2014 година и е отдадена на концесия за срок от 25 години. Преди години тук се помещаваше градският универсален магазин.

Фасадата на търговския обект е базирана на 3D графики, различни по обем и цвят, които през нощта светят. Именно те паднаха вчера при силния вятър.

Единият от концесионерите Георги Тозев заяви, че не помни дали по договор, сключен със строителите на фасадата, има дадена гаранция за това, което са извършили. Тозев каза че фирмата, изградила фасадата е "Комфорт партнър", а архитект е Илиан Илиев.

Концесионерът каза още, че ще изчакат експертните решения, за да преценят дали да търсят отговорност от фирмата строител. Днес по-късно ще се проведе среща между фирмата строител, проектантите, общината и фирмата, която стопанисва сградата.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата с наркотиците
България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата с наркотиците
Част от изолацията на гимназия в Монтана падна заради бурния вятър
Част от изолацията на гимназия в Монтана падна заради бурния вятър