НОВИНИ

Разследват руския милиардер Керимов във Франция

Руски милиардер и политик беше обвинен в укриване на данъци във Франция. Френското правосъдие започна разследване срещу сенатора от Дагестан Сюлейман Керимов, който беше задържан тази седмица в Ница. Москва протестира ареста пред френското посолство и заяви, че ще защити Керимов. Той вече е на свобода под гаранция, но при много строги условия. Руското издание "Ведомости" видя в случая предупреждение към руския елит за разликата в подхода към богатството и спазването на законите у дома и зад граница.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:26, 23.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Укриване на милиони от френските данъчни власти чрез закупуване на имоти на Ривиерата през подставени фирми и по занижени цени. Такива са обвиненията срещу Керимов, който е на свобода под гаранция от пет милиона евро, с отнет паспорт и без право да напуска департамента, в който е Ница.

Длъжен е да се явява в полицията няколко пъти седмично. Във Франция разследването не винаги води до процес, но обвиненията по случая носят затвор до 10 години. Кремъл заяви, че ще направи всичко за защита правата на Керимов като руски гражданин и действащ сенатор.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Особено важно е, че Сюлейман Керимов има дипломатически паспорт, който е използвал при влизане във Франция. Така че интензивната работа за защита на интересите на Керимов ще продължи.

Състоянието на 51-годишния милиардер и политик се оценява на 6,3 милиарда евро. Семейството му контролира най-големият производител на злато в Русия, акциите на компания паднаха след новината за ареста. Роден в Дагестан, икономист, Керимов е в Руската Дема от 2000-а, отначало в групата на националистите на Жириновски, а после преминава в управляващата партия Единна Русия.

От 2008-ма е член на горната Камара. През 2006-а получава тежки изгаряния при катастрофира с неговото Ферари Енцо в Ница, оттогава винаги носи ръкавици с цвят на кожата.

Според вестник "Ведомости" при задържането си Керимов всъщност не е имал имунитет, защото руските сенатори могат да използват дипломатически паспорти само при официални посещения. Вестникът коментира, че зад граница е трудно да се симулира спазване на антикорупционните норми, както в Русия, а руският елит предпочита имоти в чужбина.

Американските власти планират до февруари да изготвят наказателен списък на близки до Кремъл руски бизнесмени и тогава някои от тях може да станат патриоти по неволя, отбелязва "Ведомости".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов пункт премахва опашките от чакащи камиони на „Дунав мост“
Нов пункт премахва опашките от чакащи камиони на „Дунав мост“
Главният прокурор се срещна със Синдиката на служителите на затворите
Главният прокурор се срещна със Синдиката на служителите на затворите