НОВИНИ

Трима обвинени за данъчни измами с прах за пране и козметика

Двама мъже са с постоянна мярка „Задържане под стража“, а една жена е с парична гаранция от 10 хиляди лева по разследване на данъчна измама в Пловдив.

bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 05.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Окръжният съд реши да остави в ареста Тодор Ташев и Михал Марков заради съмнения за данъчни измами и пране на пари.

Според прокуратрата съпрузите Тодор и Стойка Ташеви с помощта на Михал Марков са създали схема с внос на прахове и козметика от Полша и Италия и с подставени фирми за две години са превъртели 5 милиона лева.

Стоката не била декларирана и за нейното закупуване няма финансови документи. Вносът формално постъпвал в 7 дружества регистрирани на името на социално слаби хора.

Като посредник Марков, взимал парите от Тодор Ташев и след това ги носел на ръка до бедните управители на седемте фирми, като казвал на кого да ги преведат по банков път в чужбина. Истинският получател на стоката било едноличното дружество с ограничена отговорност на семейство Ташеви, които впоследствие я продавали в магазинната мрежа у нас, без да издават фактури или други финансови документи.

Така според прокуратурата спестили данъци за близо милион лева. Акцията на икономическа полиция и ГДБОП беше проведена на 1 март.

Проверки бяха извършени в търговски обекти в Пловдив, София, Разград и Търново. Задържани бяха 9 души. На трима от тях - Тодор Ташев, съпругата му Стойка и на Михал Марков са повдигнати обвинения за пране на пари и укриване на данъци. За двете престъпления законът предвижда от 3 до 12 г. затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум: Шансовете на България за по-добри международни позиции
"Референдум": Шансовете на България за по-добри международни позиции
Млади лекари от София ще се обучават в чужбина
Млади лекари от София ще се обучават в чужбина