НОВИНИ

Разследват смъртта на Слободан Праляк

Холандската прокуратура започна разследване на самоубийството на Слободан Праляк. Все още не е ясно каква отрова е изпил подсъдимият по време на заседанието на Трибунала в Хага. Повече за разследването от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:40, 30.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Цианид или арсеник - това са основните предположения за отровата, с която се самоуби Слободан Праляк, но неясно остава как е успял да я вкара в съдебната зала.

Смъртта на 72-годишния Праляк раздели босненския град Мостар. Докато хърватите излязоха по улиците, за да почетат с молитви своя генерал, то кварталите на мюсюлманите опустяха.

Дарко Драмач, босненски хърватин: Който извършва военни престъпления, трябва да отговаря за тях. Но да се поема обща отговорност, това е грешно, ужасно е.

В града бяха изпратени допълнителни полицейски екипи, за да се предотвратят евентуални сблъсъци.

Бакир Изетбегоеич, член на председателството на Босна и Херцеговина: Важно е, че Хърватия, хърватите в Босна и Херцеговина, с изпитването на катарзис, с помиряването с истината, се отказаха от намеренията си. За мен като бошнак, това е достатъчно.

Праляк бил изключително горд и се отличавал от другите военни командири, твърдят хърватите. Завършил е три факултета в Загреб - Електротехническия, Философския и Академията за театър, филми и телевизия.

Работил е като театрален режисьор, снимал е документални филми и е написал около 20 книги. Вчера, преди Праляк да посегне на живота си, беше потвърдена 20-годишната му присъда за военни престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си
След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си
С 25% намаляват таксата за детските градини в Кюстендил
С 25% намаляват таксата за детските градини в Кюстендил