НОВИНИ

Разследват собственика на "Винпром Карнобат" за данъчни престъпления

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е задържан за 24 часа. Специализираната прокуратура разследва бизнеса му за данъчни престъпления и пране на пари. Заместник-главният прокурор Иван Гешев допусна, че е възможно до края на деня Стайков да е с повдигнати обвинения. Сред задържаните още 9 души е и синът на кмета на Карнобат. Рано тази сутрин разследващи влязоха в офиси на "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел". Това е вторият удар срещу крупен бизнесмен у нас само за седмица. Репортаж на Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов В.Григоров, М. Димитрова
20:01, 05.09.2018
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Акцията на спецпрокуратурата предизвика задръстване и опашки от камиони пълни с грозде по пътя към винзавода в село Венец.

До влизането на прокурори и следователи в офиси и заводи на "СИС Индъстрийс" се стига по разследване срещу Миню Стайков, което е започнало в средата на юли. Тогава в родния му Карнобат е разкрита нелегална фабрика за цигари. В помещенията са само работници, шофьор на ТИР с 1000 мастербокса и двама души, които правят отцепка на пътя, по който трябва да премине товарния камион. Тогава няма арестувани.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Интересите на разследването, а всъщност и на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са организатори, тези, които са ръководители на това нелегално производство.

Разследването продължава в две посоки - кой стои зад нелегалната фабрика и как се легализират доходите от нея. Първо се установява, че собственик на помещенията е Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Дадена е под наем на фирма, естествено, както е традиционно в тези случаи - или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда.

Кметът на Карнобат Георги Димитров коментира пред "По света и у нас", че синът му Иван не е знаел, че в дадените от него помещения под наем се извършва незаконна дейност. Сградата била дадена под наем чрез посредник, а уговорената сума се плащала редовно.

;

Оборудването за производство на цигари било едно от най-модерните и осигурявало 6 милиона месечен доход.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това са около 70 милиона лева годишно, тези пари малко вероятно е да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари в цял свят се изпират през определени фирми.

Започва да се следи пътят именно на тези пари, като се проверяват всички преводи, които извършвала и извършва фирмата наела помещенията. Нишката на разследването се разплита до верига от фирми - тип "липсващи търговци", които извършват обратни финансови преводи към търговски дружества с легална дейност в гр. Карнобат и селата Венец и Церовски.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество. Така че, един човек, едно дружество, бих могъл да го кажа образно едни пари може да превърти от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи от нелегалната такава.
;

Според разследващите именно във фирми от бизнеса на Миню Стайков са легализирани парите придобити от незаконната фабрика за цигари. Събират се и доказателства, че бизнесмена е укривал и дължимо към хазната ДДС.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Има достатъчно доказателства за виновността му в извършване на конкретно престъпление.

"СИС Индъстрийс" е регистрирана още през 1992 година от бащата на Миню Стайков. Фирмата придобива винпрома в Карнобат, както и големи лозови масиви в региона. Бизнесът се разширява и с мелничен комбинат. Първата шумна операция на службите е "Градус" през 2000 година, тогава се разследва контрабанда на спирт - достатъчно доказателства за престъпление не са събрани. През 2005-а от складовете на компанията са иззети 11 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол, образувани са шест разследвания, но всички приключват без присъди.

Последната криминална хроника, в която попада семейство Стайкови и бизнес компанията им, е операция "Захарно петле" през 2013-а, тогава за източване на ДДС от захарни сделки е задържан синът на бизнесмена Стайков - младши и по това разследване няма присъди. През 2011 г. фамилия Стайкови и издирваните чрез Интерпол за укриване на данъци и пране на пари Ветко и Маринела Арабаджиеви се сродяват- синът на Стайков и дъщерята на Арабаджиеви се женят. Разследващите отричат връзка между разследванията на двете богати фамилии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел ще посети Кемниц след убийството
Ангела Меркел ще посети Кемниц след убийството
Нанков и Радев коментираха оставките си
Нанков и Радев коментираха оставките си