Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините, довели до смъртта на матрос Спас Пенчев.Той почина вчера в барокамера във Варненската военноморска болница по време на имитационно водолазно спускане.

Варна Сливен

Основните версии, които се проверяват, са три. Това е единствената барокамера у нас, сертифицирана за тренировки на водолази от флота. Тя обаче се използва и за лечение на различни заболявания.

Заради разследването барокамерата е запечатана. Основните версии, които се разследват, са техническа неизправност на барокамерата, заболявания на матроса, които не позволяват участието му в такова учение и нарушения, допуснати от екипа преди и по време на изследването.

Потърсихме мнението на първия лекар у нас, въвел използването на барокамерата за лечение на различни болести полк. д-р Петър Ганчев.

Полк.о.р д-р Петър Ганчев: Ако имаше нарушение на режима и другите щяха да имат поне някакви облаквания. Те нямат оплаквания. Тоест аз изключвам декомпресионната болест като причина за смъртта. Баротравмата също е възможна причина, но той щеше да има някакви оплаквания. Трябва да има кървави храчки и други.

Д-р Ганчев заяви, че годишните прегледи, през които преминават военнослужещите, са подробни и няма как сериозно заболяване на матрос Пенчев да не е отразено в тях.

Полк. д-р Петър Ганчев: Възможно е причина за смъртта да бъдат едни тежки ритъмни нарушения, които да доведат до сърдечен стоп и да доведат до смърт.

Лечението в барокамера се използва за редица заболявания. Единственото абсолютно противопоказание е наличието на пневмоторакс.

Някои от другите състояния, при които е нужна консултация с лекар преди провеждането на лечение, са тежки белодробни заболявания, наличие на злокачествени образувания и бременност.

Военноокръжната прокуратура в Сливен е назначила тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница "Света Анна" - Варна.

Предстои комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата, разпит на свидетели и проверка на всички медицински документи относно профилактичните прегледи на починалия военнослужещ.

Още трима души са били в барокамерата с починалия матрос Спас Пенчев

Още трима души са били в барокамерата с починалия матрос Спас Пенчев

Общо четирима души са били в барокамерата по време на инцидента с починалия военнослужещ Спас Пенчев, съобщи късно тази вечер министерство на отбранат...