НОВИНИ

Разследват за нарушения бургаската болница "Бургасмед"

Днес станаха ясни резултатите от проверката на Здравната каса в Бургас по повод грешната епикриза за операция на коляно в болница "Бургасмед" . Според проверяващите налице е разминаване в извършената процедура на пациентката и посочената клинична пътека в отчета към Здравната каса. Случаят нашумя, след като доскорошният управител на болницата бе назначен за зам.министър на здравеопазването и часове по-късно беше уволнен от премиера.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:53, 16.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Проверката но здравната каса е установила, че в документацията в болницата е отразена по-лека процедура от страна на лекуващия екип, а в епикризата е било посочено друга медицинска манипулация.

Д- р Таня Макшева-дир.на РЗОК-Бургас: "Това, което констатираха проверяващите, че лечебното заведение е отчело процедура "артротомия", която е достатъчна за да бъде завършена клиничната пътека и да можем да я заплатим при отчитане на съответната клинична пътека. Тъй като ние направихме анкета с пациентката, и становището на лекуващия лекар се установи, че е извършена диагностична е терапевтична пункция на колянна става, която дейност може да бъде извършвана в извънболничната помощ като високо специализирана дейност и кодът й по НЗОК е различен от кода за артротомия."

Д-р Макшева допълни,че здравната каса заплаща на болниците според клиничната пътека, която е посочена в отчета. Ако пациентът не се оплаче, че има драстично разминаване между това, което му е приложено като терапия, манипулации и медикаменти в болницата, Здравната каса няма как да разбере за евентуална подмяна. В случая с болницата Бургасмед д-р Макшева беше категорична .

Д- р Таня Макшева-дир.на РЗОК-Бургас: "Не, няма да платим. Пътеката не е довършена. Не е извършена основната хирургична процедура, която те са посочили че са извършили."

Разпоредено е да се направи спешна анкета с пациенти при които има съмнение в посочените епикризи и реално извършените медицински манипулации.Инспекторите от Здравната каса са започнали и проверки на всички болници в Бургас, а резултатите ще станат ясни след 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград
Днес е денят на данъчна свобода
Днес е денят на данъчна свобода