Заплаха за бомба беше изпратена тази сутрин на служебни електронни пощи в БНТ. Писмо с подобно съдържание са получили 4 летища, както и други медии. След извършените проверки на нито едно от местата не беше открито взривно устройство.

Ясно ли е от къде идва заплахата и какво се разследва от службите за сигурност - вижте повече от прякото включване на Иво Никодимов.

Текстът на писмото със заплахата е кратък. Започва с представяне на подателя - както той се нарича "терористична група Orwell". Необичайното в писмото са използваните думи, които звучат като лош превод от друг език. В заключение подателят пожелава " Честит полет"!

Службите за сигурност разследват заплаха за тероризъм, направена чрез имейл съобщения. Писмото със заплаха е изпратено на редакционната ни електронна поща в 9 часа и 33 минути. В него определяща се за терористична организация твърди, че в сградата има взривни устройства с тротил и те могат да се активират във всеки един момент след отварянето на писмото.

По същото време и от същия подател такива писма са получени и на електронни пощи на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в редакцията на вестник "24 часа".

Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ

Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ

Заплаха за бомба в сградата евакуира за три часа служителите на Българската национална телевизия. Сигналът беше получен на електронната поща на новини...

Сградата на БНТ беше евакуирана за няколко часа и специалисти по обезвреждане на взривове от Отряда за борба с тероризма провериха помещенията, влючително с кучета за откриване на взривове.

На Летище София заплахата е била за взривни устройства на Терминал 1, където също е извършена проверка без да спират полетите и обслужването на пътниците.

Летище Пловдив също е продължило да работи докато специалистите по обезвреждане на взривове са проверявали сигнала.

Морските летища Бургас и Варна също не са затваряни по време на проверките за взривни устройства.

ГДБОП: Сигнали за бомби до летища и медии са изпратени и в други страни от ЕС

ГДБОП: Сигнали за бомби до летища и медии са изпратени и в други страни от ЕС

По повод получени днес злоумишлени съобщения на електронните адреси на летища, БНТ и други медии в страната, Отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП съобщи...

Според анализа на информацията, целта е била да се затрудни работата както на летищата, така и на медиите, но тя не е била изпълнена.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Специално писмото, което е до БНТ, е изпратено от мейл-провайдър "протон мейл", базиран в Швейцария. Един мейл-провайдър, който е известен в средите на експертите по кибер сигурност като мейл-провайдър, който защитава и пази личните данни на своите ползватели. Т.е. слави се с добрата степен, висока степен на криптация, криптирана кореспонденция и в същото време максимлна доза на защита на потребителите.Самата регистрация в този мейл-провайдър дори изисква много малко предоставяне на информация. За да регистрираш пощенска кутия изисква да посочиш предпочитано от теб име и да посочиш алтернативмна пощенска кутия за контакт с теб, което, забележете, дори е оптимално. Т.е. ако поискаш може да посочиш, ако не просто оставяш празно полето. Никаква друга информация. Мейл провайдърът твърди на своята официална страница, че дори не съхранява информация за IP, който е използван по време на регистрацията, логове на влизания и прочие.

Заплаха с мейл през същия провайдер е направена в САЩ през 2015 г. към няколко училища, така че това не е първият подобен случай.

ДАНС и МВР разследват бомбената заплаха срещу медии и летища в страната

ДАНС и МВР разследват бомбената заплаха срещу медии и летища в страната

Екипът на БНТ осигури достъп на проверяващите от специализираните служби до сградата на телевизията за необходимите проверки за взривни устройства. ДА...