НОВИНИ

Великденът на един бездомен

В дните преди Великден ще ви разкажем за вярата на един бездомник. Неговата съдба не се различава от тази на повечето хора в подобнa ситуация - попаднал на измамници, просил в Германия за тях, екстрадирали го, сега живее под открито небе. Отказва да отиде в център за временно настаняване, защото твърди, че там го бият и му взимат парите. Същевременно в столицата действат 3 центъра с капацитет между 120 и 270 души. Сега обаче социалните работници са по-скоро на улицата сред бездомните.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:53, 28.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

лощадът на контрастите - тук до божия храм Света Неделя... на улицата живее Емил, вече трети месец спи под открито небе. А стотинки в чашката му пускат забързаните, но милостиви хора.

Емил Стоянов - бездомен: А бе има за ядене има. Има много хора. Човеци малко.

През последните 5 години живял в Германия. Измамници го изпратили там да печелят от това, че е инвалид. От него се искало само едно.


Емил Стоянов - бездомен
: Да им прося пари. Не съм работил за тях, те са тука, таксиметрови шофьори са сега.

Избягал от своите поробители. Социалните в Германия го настанили в апартамент. Докато един ден не ритнал полицай. Екстрадирали го. И от тогава домът е там, където замръкне. Понякога му крадат стотинките, друг път го бият. Намира убежище край храма.

Емил Стоянов - бездомен: В този живот нямам нищо ... имам имам ...Господ Исус Христос. Господ ме крепи мене.

Иван е покровителят на Емил, издържа се като работи като чистач, строителен работник, клисар. През всяка свободна минута обикаля София и помага на бездомните.

Иван Димитров - помага на хора в неравностойно положение: Много хора са попаднали на измамници, които са им взели жилищата.

Разказва и за центровете за настаняване.

Иван Димитров - помага на хора в неравностойно положение: От охраната също ги бият когато има пияни хора.
Мина Владимирова - дирекция ,,Социални дейности" на Столична община: За сблъсъци между охраната и настанените не сме имали такива сигнали. Охранителите са и проверявани хора. По-често има конфликти между самите ползватели на услугата и естествено намесват се и колегите от центровете.
От общината казват, че често предлагат на бездомните да ги настанят в центрове, но те отказват. Някои са в организирани групи за просия.

Мина Владимирова - дирекция ,,Социални дейности" на Столична община: Това са сигнали, които те споделят с нас, че са използвани до определена степен, но все пак това са хора над 18 години. Те са разумни. не мисля, че трябв ада бъдат манипулирани. А ние ги виждаме около нас всеки ден, но се правим, че не са там.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете летя на самолет, без билет и незабелязано от охраната
Дете летя на самолет, без билет и незабелязано от охраната
Деца боядисаха яйца за хората в социални домове
Деца боядисаха яйца за хората в социални домове