НОВИНИ

Анализите за трусовете и кризата в ДПС

Продължават анализите на трусовете в ДПС след изключването на доскорошния председател Лютви Местан на извънредния Централен съвет преди 4 дни. Как кризата в ДПС ще се отрази на политическата ситуация у нас, какво да очакваме оттук нататък - попитахме познавачите на процесите във властта Петко Георгиев, Димитър Тадаръков и Михаил Константинов.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:50, 28.12.2015
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Ситуацията около третата по големина политическа сила у нас вече втора седмица предизвиква многопосочни анализи. Журналистът и медиен експерт Петко Георгиев смята, че ДПС неминуемо ще загуби част от електората си заради начина, по който е сменен Лютви Местан.

Петко Георгиев - анализатор: "Много важно е тези трусове да не се отразят, има такава опасност, много сериозна, да не се отразят негативно на отношенията между България и Турция. България е изключително чувствителна зона за взаимоотношенията между ЕС и Турция и подобен потенциален разрив може да има много тежки последици.

Димитър Тадаръков смята, че политическият субект ДПС не само че няма да се разцепи, а тежестта му ще се удвои.

Проф. Димитър Тадаръков: "На следващите избори той ще бъде основен фактор и при избора на президент, на следващите парламентарни избори той ще има повече от 600 хиляди гласа, защото много българи видяха и прозряха, че единственият политик на прехода, който най-много милее за България си остана и се казва Ахмед Доган."

Анализаторът Михаил Константинов коментира, че в момента се наблюдава четвърти или пети по-сериозен опит за разцепване на ДПС.

Проф. Михаил Константинов - анализатор: "Опитът няма да бъде успешен. Но в България има една голяма опасност, която трябва да се избегне включително с участието на държавата. Опасността е от създаване на, да я нарека така - радикална, ислямска партия. Това нещо трябва категорично да бъде предотвратено и тук ДПС има своята роля."

Михаил Константинов каза още, че радикална ислямска партия у нас би била изкуствено образувание, тъй като българските мюсюлмани са изключително лоялни хора. Ето защо по думите му хора около обкръжението на Лютви Местан, които имат антибългарска риторика, би трябвало да си подобрят говоренето, в противен случай нищо добро не би произлязло и за тях включително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рим и Милано спират автомобили заради смог
Рим и Милано спират автомобили заради смог
Арестуваха продавача на фалшивата ракия в Якоруда
Арестуваха продавача на фалшивата ракия в Якоруда