НОВИНИ

Разузнавателен доклад обвинява Путин в намеса в изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин е наредил кампания, целяща да повлияе на американския изборен процес и да помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите за президент в Съединените щати. Това се посочва в американски разузнавателен доклад, оповестен снощи. Москва не коментира, но преди е отричала подобни твърдения.

разузнавателен доклад обвинява путин намеса изборите сащ
bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 07.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

В декласифицираната версия на доклада не се съдържа подробно доказателство за предполагаемата роля на Владимир Путин, но се твърди, че действията на Русия включват - проникване в онлайн кореспонденцията на Демократическата партия, използване на посредници като Уикилийкс и други платформи за разпространяване на придобитата информация, използване на финансирана от руската държава пропаганда и плащане на тролове за коментари в социалните мрежи.

След оповестяването на доклада Департаментът по вътрешна сигурност обяви, че машините за преброяване на гласовете и базата с изборни данни ще получат по-голяма защита от кибератаки.

Реакцията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп беше насочена срещу демократите, които според него са показали "сериозна небрежност" като са позволили сървърите им да бъдат хакнати. Тръмп твърди, че изборният процес не е бил повлиян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата партия на Бареков: Презареди БГ
Новата партия на Бареков: "Презареди БГ"
Започва нова обработка със смеси срещу заледяване в София
Започва нова обработка със смеси срещу заледяване в София