НОВИНИ

Развалена храна получават децата в бургаска болница

Негодна за ядене храна получават деца, хоспитализирани в Бургаска болница от стомашен вирус. Това съмнение изказа майка на дете, хоспитализирано в лечебното заведение. Кореспондентите ни в Бургас занесоха проби от храната в Регионалната здравна инспекция. Резултатите: съдържание на цитробактер, ешерихия коли и още две бактерии. Майката разказа пред кореспондента ни Мария Салабашева, че порциите, получени за обяд, имат неприятен вид и мирис. Жената сподели, че всички деца от стаята отказали да ядат.

bnt avatar logo
от Мария Салабашева
16:10, 10.08.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Майката сподели, че в момента, в който отворила порцията пиле с картофи, я лъхнала неприятна миризма, а трите деца в стаята отказали дори да я опитат.

Десислава Тотева
"Всички директно дърпат назад още в момента, в който се доближат до тези кутийки. В стаята сме жени с деца с този вирус, който е с непрекъснато повръщане и разстройство, а те трябва да ядат тази храна. Лекарите и целият медицински персонал в момента, в който им беше отворена храната, реагираха по абсолютно същия начин. Само че те няма за какво да се оплакват вместо нас".

Десислава обясни, че от болницата веднага ѝ съдействали за среща с представител на фирмата, която доставя храната за пациентите.

Десислава Тотева
"От страна на кетъринговата фирма дойде една жена, която не ми се представи, каза само, че тя е човекът, с който трябва да разговарям".
-Тя какво каза Вие като й съобщихте за проблема?
Десислава Тотева
"Абсолютно не подлежеше на обсъждане - примерно да каже - Дайте да видя храната, или примерно - Аз вече я погледнах, за коя кутийка примерно става въпрос, защото може само една кутийка да я развалена, макар че в случая и трите са развалени. Поне да попита какво ме притеснява, какъв е проблемът и не по този начин директно насреща ми от вратата да каже "за мен тази храна не е развалена".

Заедно със сертификата, удостоверяващ, че храната е приготвена в същия ден, отнесохме проби от нея за микробиологични тестове в Регионалната здравна инспекция. След известни обяснения и уговорката, че по установения ред Агенцията по храните като контролиращ орган трябва да е поръчител на такива проби, храната беше приета за изследване. При приемането на резултатите обаче се оказа, че тъй като при лабораторното изпитване не е била изолирана бактерията салмонела, според действащия европейски регламент 2073 храната е годна за ядене.

д-р Павел Харизанов - началник на отдел „Санитарна микробиология", РЗИ - Бургас
"Колиформи са над 3 000 в един грам. Те имат 4 представители - в случая имаше цитробактер, имаше и ешерихия коли."
-Годна ли е за ядене храната?
д-р Павел Харизанов
"Е, точно стигнахме отново до същината на въпроса - съгласно този резултат, няма проблем. Но както тука при отварянето замириса, на колегите като занесох горе в лабораторията - също... Аз лично не бих ял нещо, ако ми понамирисва. Просто ще изхвърля тази храна. Тук вече е въпрос на самата Агенция по безопасност на храните, която контролира тези обекти, тя - ако има такъв сигнал, просто да си действа съгласно нормата".
;

Възможно ли е храна със завишено наличие на ешерихия коли да е годна за консумация и проблем на коя институция е това - с тези въпроси отнесохме случая към Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

Проверката на Агенцията по храните продължава и още няма резултати. А от фирмата за кетъринг отговориха, че проблем с храната няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайка изпочупи 22 банкомата, защото не можела да си намери работа
Китайка изпочупи 22 банкомата, защото не можела да си намери работа
Организаторите на игрите в Рио засилват охраната
Организаторите на игрите в Рио засилват охраната