НОВИНИ

Реакции и последствия от имигрантската забрана на Тръмп

Гости в студиото на "Денят започва" бяха Любомир Кючуков и проф. Владимир Чуков. От Вашингтон пряко се включи и преподавателят в Американски университет Вашингтон - д-р Асен Асенов. Те коментираха спорните първи дни на Доналд Тръмп като президент. Той подписа указ, с който забрани да се издават американски визи на граждани на няколко близкоизточни държави. Действията на американския президент предизвикаха протести дори извън САЩ, а част от администрацията отказа да изпълни разпореждането на държавния си глава. Тръмп уволни министъра на правосъдието, който е и главен прокурор, както и шефа на митниците в САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 01.02.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Виждаме последователно изпълнение на предизборните обещания на Тръмп. Той обеща, че ще ограничи достъпа на мюсюлманите до американска територия и за три месеца наложи забрана за издаване на визи на 220 млн. души - граждани на 7 държави от Организацията "Ислямско сътрудничество". Това е водещото заглавие във всички медии в Близкия изток, като има различни гледни точки, каза арабистът проф. Владимир Чуков в началото на коментара си за първите действия на новия президент на САЩ и последствията от тях.

"Страните от Персийския залив, които не са включени в забранителния списък, акцентират, че това е наказание на правителствата, а не на хората. На масово равнище обаче много силно се спекулира с това и се нагнетяват силно радикални настроения, продължи с анализа си експертът. Америка продължава да бъде разделена и това разделение се проектира и в Близкия изток, и в Европа", подчерта проф. Чуков.

Сбъдват се предвижданията, че Тръмп ще разтърси света, каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

"За мен проблемът не е в начина, а в мярката. Този ход, който априорно слага клеймо върху гражданите на 7 страни - това са милиони хора, като потенциални терористи, неминуемо ще превърне част от тях в реални терористи. Той съдържа силен конфронтационен потенциал, разделящ като се започне от американското общество, разделящ САЩ от европейските съюзници, разделящ вътре европейските съюзници и най-вече по отношение на арабския свят. Големият проблем е, че той наистина създава условия за сериозна радикализация в ислямския свят, която ще има обратен ефект. Борбата с радикалния ислям и международния тероризъм трудно може да се води на границите и по-скоро трябва да се води в обществата".

Причините за противоречивите реакции на това решение на Доналд Тръмп са много, каза на живо от Калифорния д-р Асен Асенов - преподавател в Американски университет - Вашингтон.

"Част от републиканците подкрепят тази политиката, но бяха силно обезпокоена от стила на налагането ѝ. Това е показателно и за стила на работа на Тръмп - един стил, който приляга повече на управление на еднолична корпорация и е крайно неподходящ за случая", каза д-р Асен Асенов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов проведе серия работни срещи във Вашингтон
Цветан Цветанов проведе серия работни срещи във Вашингтон
Започва кампания срещу плъховете във Варна
Започва кампания срещу плъховете във Варна