В поредица от съобщения в социалната мрежа туитър, американският президент Доналд Тръмп реагира на ядрения тест, проведен от Северна Корея по-рано днес, за който комунистическата държава твърди, че е на термоядрена (водородна) бомба. По-рано днес редица световни лидери заклеймиха теста, сред тях бяха президентът на Южна Корея Мун Че-и, премиерът на Япония Шиндзо Абе, президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Русия и Китай изразиха голямо безпокойство. Българското външно министерство също заклейми теста.

© БТА

САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че думите и действията на Северна Корея, която той определи като „престъпна държава“, са заплаха за Съединените американски щати. Той определи действията ѝ като „срам“ за Китай, който се проваля в опитите си да узъпти режима, и отбеляза, че политиката на Южна Корея по умиротворяване е провалена, както той сам е отбелязвал.

Япония

Япония изпрати до КНДР по дипломатически канали решителен и остър протест във връзка с провеждането днес на ново ядрено изпитание. За това съобщи японският министър на външните работи Таро Коно.

„Това е абсолютно непростимо“ – цитира ТАСС думите на Коно, според когото по оценки на японското правителство Северна Корея е извършила поредния ядрен опит.

Северна Корея проведе предполагаем успешен опит на водородна бомба

Северна Корея проведе предполагаем успешен опит на водородна бомба

Ситуацията на Корейския полуостров става все по-опасна. Северна Корея обяви, че е извършила успешен ядрен опит с водородна бомба, която може да бъде п...

Южна Корея

Президентът на Южна Корея Мун Че-и поиска КНДР да бъде наказана най-строго заради извършения ядрен опит.

Южнокорейските власти са готови да обсъдят разполагането на “най-мощно тактическо оръжие на САЩ“ на своя територия в светлината на новото ядрено изпитание на КНДР, предаде южнокорейската агенция Ренхап. Сеул ще настоява също за приемане на най-строги санкции срещу комунистическия режим на Севера.

Южна Корея обмисля да разположи американско ядрено оръжие на своя територия

Южна Корея обмисля да разположи американско ядрено оръжие на своя територия

Агенция Йонхап съобщава, че след проведения днес предполагаем опит на водородна ядрена бомба, Южна Корея обмисля да разположи в границите си „най-мощн...

Китай

Пекин осъжда енергично новия ядрен опит, извършен днес от Северна Корея, като едновременно изисква Пхенян да престане да усложнява обстановката с „жестове, които не обслужват интересите му“.

Въпреки преоблаващото мнение на международната общност КНДР за пореден път извърши ядрено изпитание. По този повод правителството на Китай изразява категоричен протест, се казва в декларация на министерството на външните работи на КНР, публикувана на официалната му страница.

​Северна Корея изстреля ракета, която е прелетяла над Япония

​Северна Корея изстреля ракета, която е прелетяла над Япония

Това потвърдиха южнокорейските и японските власти. Засега не е ясна целта на ракетата, но според Пентагона тя не е представлявала заплаха за САЩ. Раке...

Русия

Русия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията.

Франция и Германия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха заедно най-голямото досега ядрено изпитание на Северна Корея и призоваха за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Пхенян, предаде Ройтерс.Германското правителство каза в изявление, че в разговор по телефона Меркел и Макрон са заклеймили новото ядрено изпитание на Северна Корея. "Тази поредна провокация от страна на управника в Пхенян достигна ново измерение", се посочва още в текста.Меркел и Макрон са се обединили около мнението, че Северна Корея нарушава международното право и че международната общност трябва да предприеме решителни действия по отношение на новата ескалация„Освен Съвета за сигурност на ООН, сега действия трябва да предприеме и ЕС. Канцлерът и президентът изразиха подкрепата си за затягане на санкциите на ЕС срещу Северна Корея“, се казва в изявлението.Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини междувременно заяви, че ядреното изпитание на Северна Корея е "сериозна провокация" и "сериозна заплаха за регионалната и международна сигурност", предаде ДПАМогерини призова Северна Корея да встъпи в диалог за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и заяви, че следващата седмица министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.

Великобритания

Най-новото севернокорейско ядрено изпитание може да създаде нов режим на заплаха, заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Няма съмнение, че това е поредната провокация, това е безразсъдно", каза Джонсън пред телевизия "Скай нюз". "Изглежда се приближават до (създаването на) водородна бомба, която, ако бъде поставена на успешна ракета, без съмнение ще представлява нов режим на заплаха", отбеляза той.

По думите му Великобритания предпочита дипломатическото решение и никоя от военните опции по отношение на Северна Корея не е добър вариант.

България

Министерството на външните работи на България също осъди ядрения опит. В съобщението на министерството се казва, че България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република (КНДР) на 3 септември 2017 г. шести по ред ядрен опит.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път.