НОВИНИ

Реакции след гласуването в британския парламент за Брекзит

Втори ден от поредицата гласувания за Брекзит в Камарата на общините. Снощи сделката за Брекзит беше отхвърлена от депутатите, а днес министър-председателят Тереза Мей ще ги попита дали те искат излизане от ЕС без сделка. Вижте какви бяха едни от първите реакции след гласуването вчера.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 13.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

С 391 гласа "против" британските депутати отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей. То беше подкрепено от 241 депутати.

Тереза Мей напусна при засилени мерки за сигурност парламента, докато пред него се бяха събрали граждани, празнуващи отхвърлянето на предложението на премиера, но и такива, които искат Брекзит със сделка.

- "Много съм доволен от резултата, защото той означава, че сме малко по-близо до отмяна или втори референдум".
- "Мисля, че е неприлично за всяко едно правителство да ни остави да напуснем без сделка. Нито едно правителство няма да позволи нашата икономика да се срине по този начин".

Не закъсняха и политическите реакции. Европейският преговарящ за Брекзит Мишел Барние заяви, че Обединеното кралство трябва да намери само решение за излизане от "задънената улица" и изключи варианта ЕС да положи още усилия, за да помогне на британците.

Увеличава се вероятността за Брекзит без сделка, е мнението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Всякакво искане на британското правителство за отлагане на Брекзит трябва да бъде подкрепено с "надеждно и убедително основание", заяви холандският премиер Марк Рюте в Туитър.

Британският парламент вероятно ще гласува в четвъртък дали Лондон да поиска отлагане на излизането от ЕС. То обаче трябва да бъде одобрено от останалите 27 страни в съюза. По план Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите ще гледат поредните промени в Изборния кодекс
Депутатите ще гледат поредните промени в Изборния кодекс
България ограничава въздушното си пространство за Боинг 737 Макс 8
България ограничава въздушното си пространство за Боинг 737 Макс 8