НОВИНИ

Реакции след изтеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие. Заедно с това се възстановяват и санкциите срещу Техеран.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:55, 09.05.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран, обяви американският президент от Белия дом в кратко, но дългоочаквано от света изявление.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Консултирахме се с нашите приятели в Близкия Изток. Единни сме в разбирането си за споразумението и в убеждението ни, че Иран не трябва да придобива ядрено оръжие. След консултациите е ясно, че не можем да предотвратим иранска ядрена бомба, докато е в сила настоящото споразумение. Ето защо обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран.

Възстановяват се и санкциите срещу Иран. Те влизат в сила незабавно за новите договори, а за вече сключените ще има преходен период между 90 и 180 дни.

Реакциите не закъсняха. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да разговори с европейците, китайците и руснаците и заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

Хасан Рохани, президент на Иран: Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света.

Излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран ще бъде обсъдено на срещата на върха в София на 17 май.

;

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика: Европейският съюз съжалява за изявлението на президента на Съединените щати за ядреното споразумение с Иран. Ако САЩ преразгледат своята позиция, ние ще приветстваме това. Съединените щати остават наш близък партньор и ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество по много въпроси.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази своята позиция в Туитър, където написа, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика, както и Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският държавен секретар е на посещение в Северна Корея
Американският държавен секретар е на посещение в Северна Корея
За Деня на Европа представят най-голямото досега 3D мапинг шоу в България
За Деня на Европа представят най-голямото досега 3D мапинг шоу в България