Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е поредната ключова фигура, която си тръгва от администрацията на президента Доналд Тръмп. И въпреки опитите на Тръмп да каже, че става дума за пенсиониране, анализатори определиха действията на министъра като достоен "акт на протест". На фона на оттеглянето на Матис, официален представител потвърди, че се обмисля и изтегляне на американския контингент от Афганистан.

Разногласия с Доналд Тръмп станаха причина за оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис. Това обяви самият той в писмо до американския президент.

"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише бившият генерал от морската пехота. Матис, който е на 68 години, ще остане на поста си до края на февруари. Негов наследник все още не е определен.

Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка

Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка

Президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли значителна част от американските войски в Афганистан. Това посочва през агенция Франс прес пожелал анонимн...

© снимка: БТА / АРХИВ

Шокирани и изненадани от оставката на Матис са и репибликанци и демократи. Лидерът на мнозинството в Сената републиканецът Мич Макконъл заяви, че е силно обезпокоен. А демократите го определиха като "остров на стабилността" насред хаоса в администрацията на Доналд Тръмп.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите: "Потресена съм от новината, защото Генерал Матис е истински патриот. Мисля, че всички трябва да прочетат писмото, с което напуска. То е свидетелството за огромен патриотизъм, уважение към президента, но и отстояване на собствените си ценности."

Слухове за оставката на министъра на отбраната се появиха още през септември и октомври, когато стана ясно, че негов неласкав коментар за Тръмп е намерил място в книгата на Боб Удуърд "Страх. Тръмп в Белия дом". Решението за изтеглянето на американските военни от Сирия обаче, явно е явно е обтегнало отношенията между Матис и Тръмп до краен предел, коментират анализатори. Но да се намери толкова подготвен и квалифициран заместник на опитния генерал ще бъде трудна задача, допълват те.