НОВИНИ

Реакции след приетата резолюция за нови санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност прие единодушно резолюция с нови санкции срещу Северна Корея. Те са в отговор на двете изпитания миналия месец на междуконтинентални балистични ракети, които, според Пхенян, можели да стигнат и до САЩ. Санкциите целят да намалят с една трета годишните приходи на Пхенян от износ и да ограничат инвестициите в страната. Дипломатическите усилия продължават и в столицата на Филипините, където заедно с външните министри от АСЕАН сигурността в региона ще обсъждат и първите дипломати на други страни, включително САЩ, Русия, Китай и Япония.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:51, 06.08.2017
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Санкциите приети тази нощ, са седми поред откакто през 2006-та година Северна Корея извърши първия си ядрен опит и са най-строгите досега. С тях международната общност изпраща ясен сигнал към Северна Корея след изпитанията на междуконтинентални балистични ракети на трети и 28 юли.

Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН: Продължаващите страдания на севернокорейския народ трябва да напомнят на Съвета за сигурност, че макар да е важна стъпка, тази резолюция не е достатъчна. Севернокорейският режим не спира да демонстрира, че масовите нарушения на човешките права вървят ръка за ръка със заплахите към международния мир и стабилност.

САЩ ще продължат да предприемат разумни отбранителни мерки, за да защитят себе си и съюзниците си. Под ударите на санкциите попадат въглищата - основната износна стока на Северна Корея, а също желязото, желязната руда, оловото, оловната руда и морските дарове.

Смята се, че Пхенян прибира около три милиарда долара годишно от износ. Забраната, според резолюцията, ще свие с един милиард тези постъпления, които режимът пренасочва към тайни програми. Забранява се и увеличаването на броя на севернокорейските работници в чужбина. Преди две години разследващ от ООН по човешките права обяви, че Пхенян е изпратил принудително 50 хиляди на работа в чужбина, главно в Русия и Китай.

Девет физически и четири юридически лица, включително севернокорейската основна външно търговска банка, влизат в черния списък за замразяване на авоари и забрана за пътуване

Важен знак е подкрепата за резолюцията на Китай и на Русия, която сама тази седмица стана обект на нови американски санкции заради обвиненията за намеса в президентските избори и за анексирането на Крим. Белият дом съобщи, че президентът Тръмп оценява сътрудничеството на двете страни.

От Ню Йорк темата Северна Кория се пренесе в Манила, където се събраха външните министри от АСЕАН. Санкциите са необходими, но не са цел, каза китайският първи дипломат и призова за диалог, след като в кулоарите се срещна със севернокорейския си колега И Йон-хо.

Ван И, външен министър на Китай: Не е лесно, но това е посоката ,в която трябва да работим заедно - само диалог и преговори е правилният начин по отношение на въпроса на корейския полуостров, това е записано и в току-що приетата резолюция на Съвета за сигурност.

На разговора Ван И е приканил Пхенян да не предизвиква добрата воля на международната общност с ядрени и балистични изпитания. Той не каза какъв отговор е получил. Срещата в Манила за първи път събира в една стая американският държавен секретар Тилърсън със севернокорейския му колега. И поведението им един към друг със сигурност ще е една от големите интриги на събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна антитерористично разследване след инцидент на Айфеловата кула​
Започна антитерористично разследване след инцидент на Айфеловата кула​
Ремонти в Белия дом
Ремонти в Белия дом