Москва и Пекин обвиниха Вашингтон в ескалиране на военно напрежение, заради теста на наземна крилата ракета, който Съединените щати са извършили преди два дни. Това е първият подобен тест след прекратяването на ядрения пакт от епохата на Студената война. Вашингтон се отказа от договора в началото на месеца.

На 18 август от остров Сан Николас край Калифорния е била изстреляна крилата ракета със среден обсег на действие. От Пентагона съобщиха, че въздушният снаряд е поразил с точност мишена на повече от 500 км разстояние. Споразумението от 1987-ма забраняваше наземни ракети с обхват между 500 - 5.500 км, като по този начин беше ограничена способността да бъде започнат ядрен удар в кратък срок.

Руският първи дипломат Сергей Рябков заклейми ракетния тест. Той коментира, че "тестът е извършен само 16 дни след прекратяването на договора, което според него е ясен знак, че администрацията на Тръмп е планирала отдавна да се оттегли от споразумението.

Остри коментари дойдоха и от Пекин. Китай обвини Съединените щати в започване на нова ракетна надпревара, "която би имала сериозен негативен ефект върху международното и регионално положение".

Все още действа едно споразумение, което ограничава ядрените арсенали на Вашингтон и Москва - по 1,550 глави на държава. Но давността му е до февруари 2021 г.