Президентското послание на Владимир Путин, в което той демонстрира нови руски ядрени оръжия, предизвика острата реакция на Съединените щати. Вашингтон обвини Русия, че разработва дестабилизиращи света оръжия като нарушава международните договори. В Русия посланието се хареса като проява на сила.

Какво ли са мислели във Вашингтон, докато са гледали видео презентацията на Владимир Путин, в която американските медии видяха руски ядрени ракети, насочени към място, наподобяващо Флорида.

Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент: Не ни беше приятно да го гледаме. Това не е поведение на отговорен международен играч.

След като в президентското си послание Путин обяви, че заради американския противоракетен щит Русия е разработила шест нови, включително ядрени, стратегически оръжия, Вашингтон обвини Москва в нарушение на международните договори. От Белия дом потвърдиха, че Съединените щати също модернизират своята ядрена триада.

Дана Уайт, говорител на Пентагона: Не сме изненадани от изявленията. Американците трябва да са сигурни, че ние сме напълно подготвени.

В Русия някои анализатори смятат, че речта на Путин цели да мобилизира руснаците преди президентските избори. На 18 март той се кандидатира за четвърти мандат. Други експерти отбелязват, че Вашингтон и Москва навлизат в нова надпревара във въоръжаването, но питат дали Русия би издържала. Брутният ѝ вътрешен продукт е 12 пъти по-малък от американския.

Речта на Путин допадна на повечето руснаци.

Сергей, московчанин: В съвременния свят вероятно трябва да имаш и пистолет. С добра дума и пистолет у нас винаги се постига повече, отколкото само с добра дума. Като цяло, разбира се, оръжието и войната са зло, което се надявам да не ни застига.

Има и критични мнения, особено в социалните мрежи. Като този пост, в който Путин е иронизиран като Дарт Вейдър, а авторът му намеква за проблемите с бедността в Русия.

© БТА / RU-RTR Russian Television via AP