НОВИНИ

Реакции след решението на Тръмп да изтегли американските сили от Сирия

Решението на Доналд Тръмп да започне незабавно изтегляне на американските военни от Сирия предизвика остри критики във Вашингтон и от съюзниците на САЩ в Европа и в самата Сирия. Тръмп е категоричен, че "Ислямска държава" е разгромена и че няма да продължава да харчи трилиони долари в Близкия изток, вършейки работата на Русия, Иран и Сирия срещу локалния им враг.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:42, 20.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Доналд Тръмп направи пореден рязък завой в политиката си в Близкия изток. "Фалшивите", както президентът нарича водещите американски медии, твърдят, че решението е взето през главите на съветниците му, а военните са били в неведение.

Тръмп се обърна към нацията с видеообръщение в социалната мрежа Туитър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нашите момчета, нашите млади жени и мъже - всички се връщат и се връщат веднага. Победихме и така искаме да стане. И те така искат.

Водещи съпартийци на Тръмп в Сената са шокирани, главно защото не са съгласни с твърдението му, че "Ислямска държава" е победена.

Марко Рубио, сенатор от Републиканската партия: Това решение е колосална грешка, която ще има значителни последствия години наред.
Боб Коркър, председател на комисията по външни отношения на Сената на САЩ: Това е ужасно за страната ни, за съюзниците, за кюрдските сили. Трудно ми е да приема, че президентът се е събудил и е взел такова решение без никакво предупреждение и подготовка.

Германия, Великобритания и Франция също не са съгласни, че с джихадистите вече е свършено.

Натали Лоазо, министър по европейските въпроси на Франция: Засега, разбира се, оставаме в Сирия, защото битката срещу "Ислямска държава" е много важна.

Тръмп заяви, че противно на твърденията на опонентите му, Русия и Иран няма да спечелят от изтеглянето. А кюрдите - американските съюзници в Северна Сирия, демонстрираха готовност, макар и вече сами, да дадат отпор на евентуална офанзива на Турция срещу тях.

В Анкара турският и иранският президент заявиха, че ще работят срещу заплахите за сигурността в региона. Реджеп Ердоган обвини Тръмп, че със санкциите срещу Техеран подкопава тази сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР вдига цените на водата, но отделните общини ще могат да не се съобразят
КЕВР вдига цените на водата, но отделните общини ще могат да не се съобразят
Държавният департамент на САЩ приветства плановете ни за нови изтребители
Държавният департамент на САЩ приветства плановете ни за нови изтребители