Решението на Доналд Тръмп да започне незабавно изтегляне на американските военни от Сирия предизвика остри критики във Вашингтон и от съюзниците на САЩ в Европа и в самата Сирия. Тръмп е категоричен, че "Ислямска държава" е разгромена и че няма да продължава да харчи трилиони долари в Близкия изток, вършейки работата на Русия, Иран и Сирия срещу локалния им враг.

Доналд Тръмп направи пореден рязък завой в политиката си в Близкия изток. "Фалшивите", както президентът нарича водещите американски медии, твърдят, че решението е взето през главите на съветниците му, а военните са били в неведение.

Тръмп се обърна към нацията с видеообръщение в социалната мрежа Туитър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нашите момчета, нашите млади жени и мъже - всички се връщат и се връщат веднага. Победихме и така искаме да стане. И те така искат.

Водещи съпартийци на Тръмп в Сената са шокирани, главно защото не са съгласни с твърдението му, че "Ислямска държава" е победена.

Марко Рубио, сенатор от Републиканската партия: Това решение е колосална грешка, която ще има значителни последствия години наред.
Боб Коркър, председател на комисията по външни отношения на Сената на САЩ: Това е ужасно за страната ни, за съюзниците, за кюрдските сили. Трудно ми е да приема, че президентът се е събудил и е взел такова решение без никакво предупреждение и подготовка.

Германия, Великобритания и Франция също не са съгласни, че с джихадистите вече е свършено.

Натали Лоазо, министър по европейските въпроси на Франция: Засега, разбира се, оставаме в Сирия, защото битката срещу "Ислямска държава" е много важна.

Тръмп заяви, че противно на твърденията на опонентите му, Русия и Иран няма да спечелят от изтеглянето. А кюрдите - американските съюзници в Северна Сирия, демонстрираха готовност, макар и вече сами, да дадат отпор на евентуална офанзива на Турция срещу тях.

В Анкара турският и иранският президент заявиха, че ще работят срещу заплахите за сигурността в региона. Реджеп Ердоган обвини Тръмп, че със санкциите срещу Техеран подкопава тази сигурност.

Остри критики срещу решението на Тръмп за изтегляне на войските на САЩ от Сирия

Остри критики срещу решението на Тръмп за изтегляне на войските на САЩ от Сирия

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американския контингент от Сирия предизвика остри критики. Огромна грешка и изненада за съюзниците - т...