НОВИНИ

Реакции след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Споразумението за климата

Решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата предизвика всеобщо смайване. Споразумението включва 195 страни. Световни лидери критикуваха Белия дом и изразиха възмущение. Това е тъжен ден за света, обяви Европейският съюз. Президентът на Франция дори предложи на разочарованите учени да отидат да работят в страната му.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:39, 02.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Като президент имам задължение към американския народ. Парижкото споразумение ще подкопае нашата икономика, ще отслаби нашия суверенитет и ще ни постави в неблагоприятно положение спрямо другите страни. Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж. Време е да излезем от Парижкото споразумение и да започнем нова сделка за защита на околната среда.

Доналд Тръмп потвърди очакванията и изтегли страната си от климатичното споразумение, подписано в Париж преди две години. Първите протести срещу решението бяха пред Белия дом. Освен Съединените щати, Сирия и Никарагуа са извън договореностите от френската столица, които предвиждат Вашингтон да увеличи финансирането на фонда Зелен климат. Америка е вторият по големина замърсител след Китай.

Френският президент отправи предложение към разочарованите от Тръмп.

Еманюел Макрон, президент на Франция: На всички учени, инженери, предприемачи и отговорни граждани, които бяха разочаровани от решението на американския президент искам да кажа, че могат да намерят във Франция втора родина. Призовавам ги: "Елате и работете тук с нас!.

Подобно изказване дойде и от Канада.

Катрин Маккена, министър на околната среда на Канада: Готови сме да работим с всеки, който иска да работи с нас, за да решим най-голямото предизвикателство, каквито са климатичните промени.

Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Италия, Франция и Германия заявиха, че споразумението не подлежи на предоговаряне. Несъгласие с Тръмп изразиха и ключови фигури от бизнеса като шефът на "Дженерал електрик". Парижкото споразумение влезе в сила на 16 ноември 2016 та. Страната, която го напуска трябва да предупреди три години преди това, а самото излизане отнема още една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин призова американския бизнес за възстановяване на нормалния диалог със САЩ
Путин призова американския бизнес за възстановяване на нормалния диалог със САЩ
Видео на деня: Мишка краде череши
Видео на деня: Мишка краде череши