НОВИНИ

Реакции след секс скандала, който разтърси Стокхолм

Шведската академия е провела кризисно заседание във връзка с грандиозния секс скандал, който разтърсва Стокхолм. В центъра е прочут артистичен директор на литературен клуб.

реакции секс скандала разтърси стокхолм
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 26.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Обвиненият в сексуални посегателства мъж е в тесни връзки с комитета, който определя Нобеловата награда за литература. Общо 18 жени са го обвинили в пресата в нежелан интимен контакт и принудителен секс. Извън тях, сред жертвите му са и дъщери и съпруги на членове на Академията. Инцидентите са от периода 1996-2017 година. Мъжът, чието име все още не се съобщава, но е наречен "Културен профил", е получавал и средства от институцията. Академията тепърва ще разследва дали аферата е дала отражение на дейността ѝ.

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия: На своето заседание, Шведската академия единодушно реши незабавно да прекрати контактите и финансирането на дейностите на лицето, което в медиите е под името "Културен профил".Това засяга подкрепата за културната му дейност, по-точно 126 000 шведски крони на година и задълженията му към апартамент на Академията в Париж".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египет призова за съдействие в борбата с джихадистите
Египет призова за съдействие в борбата с джихадистите
Земетресение от 3.8 по Рихтер е регистрирано край Клисура
Земетресение от 3.8 по Рихтер е регистрирано край Клисура