НОВИНИ

Реакции след смъртта Ал Багдади

Русия се усъмни в обявената от американския президент Доналд Тръмп информация за ликвидирането на лидера на Ислямска държава. Аргументът на Москва е, че не са засечени въздушни удари в провинция Идлиб. Европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че това е тежък удар, но и само етап от борбата с групировката. А ето как регираха в Сирия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:46, 28.10.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Реакции след съобщението за смъртта Абу Бакр ал Багдади.

Русия се усъмни в обявената от американския президент Доналд Тръмп информация за ликвидирането на лидера на Ислямска държава. Аргументът на Москва е, че не са засечени въздушни удари в провинция Идлиб.

Европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че това е тежък удар, но и само етап от борбата с групировката. А ето как реагираха в Сирия.

Жителите на сирийския град Тел Абияд посрещнаха с радост новината за смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Общото мнение е, че Сирия трябва да бъде прочистена от "всички терористи и терористични организации".

Фуад Хайрала, бивш пленник на "Ислямска държава": Щастлив съм, защото три пъти бях в плен на "Ислямска държава". Имам проблеми заради тормоза, на който бях подложен. Но сега съм щастлив, много щастлив.

Багдади се е самовзривил, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб. След това тунелът се срутил и това затруднило достъпа до Багдади. Самоличността на лидера на ИД обаче била потвърдена с ДНК тест, разказа за операцията американският президент.

Адбулрахман Мустафа, сирийски опозиционен лидер: Ние сме против всички терористични организации и Сирия трябва да бъде прочистена от тях, начело с режима на Башар Асад".

Багдади беше издирван отдавна като лидер на джихадистката групировка, която се смяташе, че контролира големи територии от Сирия и Ирак, където беше обявила и халифат.

През последните години "Ислямска държава" пое отговорността за терористични атаки, извършени на пет континента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение в Калифорния заради разрастването на горски пожари
Извънредно положение в Калифорния заради разрастването на горски пожари
Крайната десница е втора в германската провинция Тюрингия
Крайната десница е втора в германската провинция Тюрингия