Съединените щати и Саудитска Арабия са единодушни, че Иран трябва да понесе отговорност за нападенията срещу саудитски петролни обекти, стана ясно след разговори на държавния секретар Майк Помпео в Рияд. Днес той обсъди ответни мерки срещу Техеран в Обединените арабски емирства. Иран предупреди, че всеки американски или саудитски удар по негова територия ще доведе до "тотална война".

От Персийския залив американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че може да даде важна информация на президента Тръмп за действия след нападенията над Арамко. Той ги определи като акт на война и заяви, че срещу Иран ще бъдат предприети още санкции.

Същевременно Майк Помпео заяви, че Вашингтон иска да изгради широка международна коалиция за защита на Саудитска Арабия като дипломатически ход, докато иранската дипломация говори за война.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Мисля, че е напълно ясно, има огромен консенсус в региона, че Иран е извършил тези нападения. Не чух от никого в региона да се съмнява в това и за миг.

Вълненията около ударите са подготовка на световното обществено мнение за война срещу Иран, заяви външният министър Зариф. Пред CNN той увери, че Техеран не желае война, но няма да се поколебае да защити територията си.

Иранският дипломат обвини съюзниците на Вашингтон като Израел, че искат да измамят президента Тръмп, за да започне война срещу страната му. Междувременно Саудитска Арабия обяви, че е възстановила повредените мощности.

Абдулазиз бин Салман - министър на петрола на Саудитска Арабия: Производствените мощности достигат 11 милиона барела на ден до края на септември и до 12 милиона до края на ноември.

Франция приема американската теза, че ударите срещу Арамко са акт на война, но изрази съмнение в участието на йеменските бунтовници.

Жан-Ив льо Дриан - министър на външните работи на Франция: Това не е особено достоверно. Има обаче международно разследване, нека видим резултатите, ние също изпратихме експерти на място.

Междувременно бунтовниците хуси заплашиха с нови нападения, включително в Обединените арабски емирства.