Германия очаква положителна развръзка при днешния вот за председател на Еврокомисията. Канцлерът Мркел заяви, че много бързо ще намери заместник за така или иначе овакантения пост министър на отбраната.

В политически Берлин няма съмнение, че Урсула фон дер Лайен вече е сложила в хладилника бутилка с газирана минерална вода, защото тя не пие алкохол. Възможно е обаче в правителствения център в Белин да са сложили и шампанско, защото се очаква Урсула фон дер Лайен да стане първата германка, която да оглави ЕК.

Това ще донесе голям късмет на германските социалдемократи, които се позиционираха твърде рано и категорично срещу нея. Те са коалиционен партньор на Ангела Меркел в правителството и ако фон Дер Лайен изгуби този вот, което в Берлин не се очаква, тогава за социалдемократите щеше да стане тежка, тежка щеше да бъде и за правителството на Меркел.

Сега обаче тези тъмни облаци не се очакват, така че Меркел утре, на нейния рожден ден, може да обяви новия министър на отбраната на Федералната република и да се прости с верния си спътник Урсула фон дер Лайен, която отива в Брюксел.

Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

В Страсбург приключи гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В няколкочасов оживен дебат днес германката представи...