НОВИНИ

Реакции в Германия след регионалните избори

30 години след падането на Берлинската стена и обединението на Германия десните популисти постигнаха исторически резултат на регионалните избори в две провинции в бившата ГДР. Въпреки това първа политическа сила в Саксония, с главен град Дрезден, остава консервативния Християн-демократичен съюз. В Бранденбург, със столица Потсдам, социалдемократите успяха да отстоят лидерската позиция. За значението на изборите от кореспондента на БНТ в Берлин Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:15, 02.09.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Ръководства на големите партии гледаха със загриженост към вота в двете източни провинции. В продължение на 30 години, без прекъсване, в Саксония управляват консерватори, а в Бранденбург - социалдемократи.

Сега те реализираха най-слабия си резултат след промените, но успяха да запазят водачеството си.

Дитмар Войдке, премиер на Бранденбург: Фактът, че тази кампания беше разделена между два полюса, изигра своята роля. Сега обаче съм щастлив, че лицето на Бранденбург остава приветливо.

На разделението заложи "Алтернатива за Германия", която въпреки че е част от политическата сцена в страна продължава да се държи, все едно това не е така.

Енрико Комниг, депутат в Бундестага "Алтернатива за Германия": Трябва още да отворим очите на хората и да им покажем, че утвърдените партии не работят в германски интерес, а срещу него. Опитахме се да го изясним в кампанията, но не беше достатъчно. С опозиционната ни работа ще покажем, че има по-добра алтернатива.

Никоя от другите партии не желае да се коалира с десните популисти. Твърде много са неонацистите и радикалите в техните редици. Партията обаче не се разделя с тях. Лидерът на консерваторите и потенциален кандидат за канцлер настоя преди вота за ясно разграничение.

Анегред Крамп-Каренбауер, лидер на Християн-демократичния съюз: На първо място, постигнатият резултат е труден. Победата е на премиера на Саксония Михаел Кречмер, който успя отчетливо да покаже разликата с десните популисти - открит, приветлив и обърнат напред поглед в Саксония.

Борсата във Франкфуркт регира със загриженост тази сутрин на резултатите. Символичната им сила точно в деня на 80-тата годишнина от нападението на Хитлер над Полша, може и да се отрази на чуждестранните инвеститори, които ще избягват източна Германия. Високият резултат на десните популисти в бившата ГДР показва, че 30 години след падането на Берлинската стена, разделението между изток и запад не е преодоляно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: 91-годишната световна сензация в спорта Танчо Тенев
Специално пред БНТ: 91-годишната световна сензация в спорта Танчо Тенев
Демократична България внесе 5400 подписа за регистрация в ЦИК
Демократична България внесе 5400 подписа за регистрация в ЦИК