НОВИНИ

Реакции в НС на президентското вето

От ГЕРБ казаха, че промените в Наказателния кодекс са приети, следвайки европейска директива след атентатите в Париж. От БСП пък заявиха, че ще подкрепят ветото на президента.

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 19.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Цветан Цветанов - ГЕРБ: Ако едно лице извърши тежко престъпление, което е с предпоставка да може да се заличат доказателства, да може да се предупредят съучастниците на това тежко престъпление или терористичен акт, точно в този кръг и в този вид престъпления прокурорът е този, който може да поиска да не се уведомяват тези близки хора и този кръг. Просто ще се запознаем обстойно с мотивите на президента. Аз предполагам, че това е стила на президента - да се налага вето и може би това ще е 12-тото вето, което се налага и това е неговият стил, за да може действително да има дебат и да се търси поредната може би конфронтация.
Крум Зарков - БСП за България: Ветото на президента по отношение на изключение на общоприетия принцип, че когато някой е арестуван, той има право да уведоми трето лице, е напълно основателно и ние ще го подкрепим. Още повече, че БСП предложи между първо и второ четене този текст да отпадне. Ние му се противопоставихме още тук. И нека управляващите, които останаха глухи за всички предупреждения, включително експертната общност, да не се оправдават с европейски директиви. Директивата, която е основата на този текст, ясно определя при кои престъпления, тежки престъпления като тероризъм и престъпни групи може да бъде използвано такова изключение. В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща за повторно обсъждане. Надявам се да бъде чут.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрално пътуване в минало и бъдеще
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрално пътуване в минало и бъдеще
Пуснаха снимките на Ветко и Маринела Арабаджиеви в сайта на Интерпол
Пуснаха снимките на Ветко и Маринела Арабаджиеви в сайта на Интерпол