НОВИНИ

Реакции в НС за концепцията на ВМРО за интеграция на ромите

Реакции в парламента след думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че ако предложената от ВМРО концепция за интеграция на ромите не бъде приета, ще подаде оставка.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:38, 13.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Валери Симеонов не приема на сериозно думите на Красимир Каракачанов за евентуална оставка. В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по-добрият начин на общуване е диалогът, дори когато има несъгласия. А от ВМРО увериха, че целта на Каркачанов не е да притиска партньорите.

Валери Симеонов, ПГ "Обединени патриоти", НФСБ: Аз не ги приемам много сериозно, сигурен съм че и вие също.
Томислав Дончев - вицепремиер: Между партньори не е хубаво да се работи с ултиматуми, това не е добра практика.
Искрен Веселинов, ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: То не е знак на изнудване или на извиване на ръце към партньорите, това изявление има единствено за цел да покаже, че това е политика базисна, основна за ВМРО.

ГЕРБ са съгласни, че е необходим нов подход за интеграция на ромите, защото мерките досега не дават желаните резултати. Готови са да подкрепят концепцията на Красимир Каракачанов, но с корекции на определени текстове.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: За някои от текстовете смятам, че трябва да бъдат доста по-обрани, защото трябва да избегнем всякаква възможност за манипулация и всякаква възможност да се използва тази тема в предизборния период по начин, по който няма да е в полза за обществото.

Подобна е и позицията на НФСБ. От ВМРО са готови на отстъпки, но настояват да се запази основната им идея - правата на ромите да се обвържат с отговорности и санкции, ако те не се спазват.

Валери Симеонов, ПГ "Обединени патриоти", НФСБ: Трябва да се доизкусури, казано на български. Но по принцип основните положения съвпадат изцяло с положенията в нашата програма, така че ще подкрепим една такава стратегия.
Искрен Веселинов, ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: Това не е свещена книга, ние очакваме корекция, очакваме подобрения и смятаме да направим сериозно обществено обсъждане.

Цветан Цветанов увери, че голямата коалиция е стабилна, изпълнява 100% управленската си програма и целта е пълен 4-годишен мандат. В отговор на ВМРО, които показват раздразнение, че Коалиционният съвет не се е събирал от Нова година, Цветанов заяви, че разговорите между коалиционните партньори по всички важни теми не са спирали. А Съветът не се е събирала скоро заради ангажименти в чужбина на част от участниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит: Светият Синод няма официално становище за стратегията за детето
Патриарх Неофит: Светият Синод няма официално становище за стратегията за детето
Румен Петков и Стефан Тафров за паричните преводи от Венецуела и казуса Гебрев
Румен Петков и Стефан Тафров за паричните преводи от Венецуела и казуса "Гебрев"