Остри реакции в Съединените щати и по света след ксенофобски публикации на Доналд Тръмп. Четирите американски депутатки, които бяха нападнати в Туитър от американския президент, дадоха обща пресконференция.

Представителките на Демократическата партия с малцинствен произход заявиха, че Доналд Тръмп е предприел расистка атака срещу тях и че му липсват качества, необходими за изпълнение на президентските задължения. Беше поискано и задействане на процедура по импийчмънт срещу Тръмп.

Рашида Тлаиб, депутат от Демократическата партия: Много членове на Конгреса призоваха за импийчмънт заради неговото незачитане и неуважение на конституцията. Приканвам да бъде задействана процедурата.
© БГНЕС

Според четирите депутатки нападките на президента имат за цел да отклонят вниманието от истинските проблеми на американците.

По-рано Доналд Тръмп прикани цветнокожите представителки в Конгреса да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват Съединените щати.

Думите му предизвикаха остра реакция и сред някои световни лидери като австралийския премиер Джасинда Ардърн и канадския ѝ колега Джъстин Трюдо. Във Великобритания остро реагираха и Тереза Мей, и двамата кандидати за неин наследник Борис Джонсън и Джереми Хънт.