НОВИНИ

ЕНП: Тази Бяла книга ще бъде добра основа за дискусии в Европейския парламент

Документът на Европейската комисия поставя ясно отговорността за бъдещето на обединена Европа на лидерите на страните членки. Това показват първите коментари, основно на десни и леви политически лидери в Европа

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:05, 01.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
енп бяла книга добра основа дискусии европейския парламент

Манфред Вебер, който ръководи групата на Европейската народна партия в Европарламента, посочва, че е време критиките към Евросъюза да спрат, да се говори конкретно за бъдещето и да се вземат решения.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Тази Бяла книга ще бъде добра основа за дискусии в Европейския парламент и с държавните и правителствени лидери. Те трябва да поемат отговорността си и най-накрая да бъдат ясни затова каква Европа искат. Групата на ЕНП се бори за по-добра Европа, Европа от и за своите граждани, Европа, която дава резултати. Сега или никога.

Еврокомисията хвърля топката обратно в ръцете на лидерите на страните членки и те трябва да поемат по-голяма отговорност за бъдещето, смята и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той изтъква, че петият сценарий - "да правим много повече - всички заедно", е най-близък до визията на социалистите. Станишев нарича най-мрачен варианта за Европа на две скорости и приканва България да си извлече поуки.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Нека не бързаме да скачаме "на нож" срещу поредната перспектива да останем на опашката на успешните и проспериращите. Нека първо да се запитаме защо сме на опашката? Нека ние ускорим крачка, вместо да се жалваме, че останалите бързат напред. Нека спрем да гледаме на ЕС като на обща касичка, която може да ни спре "джобните", и вместо това да увеличим собствения си принос и напредък. Защото Европа няма време да ни чака.

В общо изявление външните министри на Германия и Франция - Зигмар Габриел и Жан-Марк Еро, посочват, че амбициите за европейския проект не бива да западат, защото ЕС е много повече от вътрешен пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна дете в столичния квартал Люлин
Кола блъсна дете в столичния квартал Люлин
Камарата на лордовете забавя Брекзит
Камарата на лордовете забавя Брекзит