НОВИНИ

Реакции за скандала с нацистките снимки

"Когато говорим за Холокоста, шегата е неуместна" - това е позицията на Организацията на евреите в България "Шалом" и на Централния израилтянски духовен съвет по повод изказването на вицепрезидента Валери Симеонов.

Мина Петрова
от Мина Петрова
17:14, 18.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Организациите допълниха, че отношението на Симеонов е грозна проява на неуважение към паметта на милионите невинни жертви на нацизма. На пресконференция в Софийската Синагога, на която организациите изказаха позицията си, присъстваха и хора, преживели Холокоста в България.

Проф. Хени Лорер, оцеляла Холокоста в България: "Ние сме много чувствителни. Един жест на "Хайл Хитлер" за нас е много болезнен сигнал за миналото, което сме преживяли."

Д-р Александър Оскар, председател на "Шалом": "Силно сме разтревожени, че това не е първият случай, в който г-н Валери Симеонов си позволява неприемливи шеги по етнически, религиозни и общочовешки въпроси. Буди съжаление и тревога, че подобни хора заемат ръководни постове в управлението на страната."

А Фондация "Безсмъртният полк" осъди позицията и на премиера Бойко Борисов, и на вицепремиера Валери Симеонов, и на бившия зам.-министър Павел Тенев. Според тях действията на политиците неглижират проявата на неофашизъм и именно подобно поведение е довело до възраждането на нацистката идеология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха програмата за управление на качеството на въздуха в София до 2020 година
Приеха програмата за управление на качеството на въздуха в София до 2020 година
Ученици полагат доброволен труд в приюта за кучета
Ученици полагат доброволен труд в приюта за кучета