НОВИНИ

Реакциите на Русия, САЩ и Великобритания след изгонването на руски дипломати

Министерството на външните работи в Москва разглежда експулсирането на руски дипломати от София като неприятелска и провокационна стъпка.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 25.01.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Ведомството предупреждава българските власти за евентуални ответни мерки.

В позицията на министерството се казва, че решението за изгонването на двамата руски дипломати от България е взето без ясни доказателства.

Американското и британското посолство подкрепиха българската позиция. От мисията на Вашингтон в София приветстваха действията на българските власти за "защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж".

Посолството на Съединените щати у нас приветства предприетите действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж. В изявлението се казва още, че България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще.

От посолството на Великобритания у нас също подкрепят предприетите от българските власти стъпки, както и съществуващата проактивна позиция на България за противодействие на чужди "зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет".

"Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България.

Обединеното кралство продължава да подкрепя същестуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност".

Очаква се днес или утре Москва да изтегли двамата си дипломати от София, след като външното ни министерство даде 48 часа на руската държава те да напуснат България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболни фенове поискаха справедливи наказания след смъртта на Тоско Бозаджийски
Футболни фенове поискаха справедливи наказания след смъртта на Тоско Бозаджийски
Тревогите на Реджеп Шабанов и съпругата му, която кара бременността си в Китай
Тревогите на Реджеп Шабанов и съпругата му, която кара бременността си в Китай