НОВИНИ

​Реакциите в Германия след победата на Тръмп звучат по-сдържано

Реакциите в Германия след победата на Тръмп звучат по-скоро сдържано. Днес думата взеха както канцлерът Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук, така и редица представители на политиката и бизнеса.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
19:31, 09.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Наистина, реакциите са сдържани и дипломатични, като в центъра се поставя стабилността на много важните за Германия трансатлантически отношение. Ангела Меркел например каза:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Германия и Америка са свързани с ценности - демокрация, свобода, респект към закона и към хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация и политически убеждения. На базата на тези ценности предлагам да работим в тясно сътрудничество с бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп."

Това звучи по-скоро като очакване и пожелание. Важността на двустранното партньорство подчертаха още външният министър Щайнмайер и президентът Гаук, който посочи, че Германия и Европа са изправени пред нови предизвикателства. Според него Европа ще трябва да поеме повече отговорност за опазването и защитата на своите универсални ценности. Особено остър беше вицеканцлерът и лидер на социалдемократите Габриел, който каза: „Това е връщане назад в едни лоши времена, когато на жената мястото ѝ е край печката или в леглото, на хомосексуалните в - в затвора, а на синдикатите - в ъгъла".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите във Великобритания за изборната развръзка в САЩ
Реакциите във Великобритания за изборната развръзка в САЩ
Произвеждат електромобили в Пловдив?
Произвеждат електромобили в Пловдив?