Какви са реакциите след срещата ЕС - Турция във Варна в световните медии и коментарите на политиците в социалните мрежи - с подробностите по темата международният редактор на БНТ Ива Стойкова.

Първоначално медиите като че ли бяха по-скоро пестеливи. Нямаше категорично изразени позиции какво се очаква от нея.

Френският вестник "Монд" пише, че тази мини среща във Варна има само няколко часа и попита дали това е достатъчно, за да бъдат залепени парчетата от влошените отношения между ЕС и Турция. Френското издание каза, че ЕС буквално "стъпва върху яйца" заради зависимостта си от Анкара. Става дума за мигрантските потоци и тяхното овладяване, сътрудничеството срещу Ислямска държава.

Френският вестник "Либерасион" излезе със заглавие "Турция-ЕС вечеря на нож", но коментарът е преди да са ясни изявленията на лидерите на срещата.

"Фигаро" акцентира върху желанието на Турция за еврочленство, но вестникът е категоричен , че този въпрос остава в мъртвата си точка.

Агенция Ройтерс определя срещата като нелека и изтъква, че Брюксел до последно се колебаеше дали тази среща да се състои, основно заради несъгласието си с управлението на турския президент, заради неспазването на човешките права, намесата на Турция в конфликта в Сирия. Агенцията отбелязва, че това е една чудесна възможност за диалог, но това ще си има своята цена, изразена в по-остри критики спрямо управлението на Анкара.

AFP написа "Европейският съюз и Турция си говорят, но без конкретни резултати"

В репортаж на телевизия "Евронюз" бе зададен въпросът дали ще помогне тази среща да се излекуват раните.

Британският "Индипендънт" излезе със заглавие "Турция иска членство в ЕС".

Според "Дейли експрес" остава отворен въпросът за членство на Турция в ЕС, защото страната има да решава много важни въпроси - спазването на човешките права.

"Блумбърг" написа "ЕС и Турция запазват имиграционното споразумение, но граничните спорове остават". Това издание, както и гръцкото "Екатемерини" акцентират върху призивите на ЕС Анкара да спре нарушенията в Средиземно и Егейско море. Това са тези отношения между Турция и Гърция от една страна и Кипър - Турция от друга, както и освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха задържани през март.

Вижте повече във видеото:

За какво се разбраха европейските лидери и Ердоган във Варна (ОБЗОР)

За какво се разбраха европейските лидери и Ердоган във Варна (ОБЗОР)

ЕС и Турция остават близки партньори в изпълнението на споразумението за мигрантите. Това заяви Доналд Туск след срещата на върха във Варна. Той обаче...