НОВИНИ

Реакцията на Брюксел за каталунската криза

Европейската комисия подкрепя усилията за постигане на единство в Испания. Това каза днес заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. Брюксел отново засвидетелства доверието си в испанските власти и в премиера Рахой.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 11.10.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Един ден след речта на Пучдемон позицията на Европа към ставащото в Каталуния продължава да е предпазлива.

Д-р Албена Азманова преподава политология в Брюкселското училище за международни отношения към университета в Кент. Според нея Европейската комисия няма да промени кардинално досегашния си курс, но ще посредничи неофициално между испанските и каталунските власти.

Албена Азманова - политолог: "Европейският съюз не може да промени официалната си позиция, която е, че това е въпрос на вътрешни работи на Испания и той направи само едно изказване, че със сила не се постигат мирни разрешения".

Азманова смята, че има противоречие в европейската позиция, защото Брюксел е критичен към нарушаването на основните права и свободи в Полша и Унгария, а не реагира, когато същото се случва в Каталуния. Затова всеки европейски граждан може индивидуално да подаде оплакване срещу Испания.

Албена Азманова - политолог: "Аз пуснах такова оплакване до Европейската комисия преди два дни. Процедурата е, че до една година трябва да се даде отговор. Надявам се тогава да стигне и до Върховния съд. Но такава форма на протест поне би трябвало масово да се прави от самите граждани".

Политологът смята, че Пучдемон е създал интересна и умна ситуация, защото е заявил независимостта на Каталуния, но все пак не я обявил официално. Неговата стратегия е да се чуе не само гласът на тези, които искат независимост, но и на всички, които искат промяна на конституцията и равенство между различните региони.

Албена Азманова - политолог: "Конституцията на Испания не създава равенство между различните региони. Това трябва да се отработи чрез промяна на конституцията. На Каталуния се отнема правото на фискална автономност, която е дадена на Навария и Баския например".

Според Азманова, ако Каталуния получи по-голяма политическа и фискална автономия, това било възможен изход от кризата.



;
Валдис Домбровски, заместник-председател на ЕК: "Ние вярваме на испанските институции, на премиера Рахой, с когото председателят Юнкер е в постоянен контакт, както и с всички политически сили, които работят за разрешаване на кризата в рамките на испанската конституция. Ние подкрепяме усилията да се преодолее разделението, и да се осигури единство и уважение на испанските закони!"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще признае ли албанският парламент българското малцинство?
Ще признае ли албанският парламент българското малцинство?
Уникален скален барелеф с образа на Св. Георги изработи мъж от село Елешница
Уникален скален барелеф с образа на Св. Георги изработи мъж от село Елешница