НОВИНИ

Реакцията на Европа на срещата Путин-Тръмп

Как в ЕС приемат днешната среща на върха САЩ-Русия след бурната седмица на Доналд Тръмп в Европа преди Хелзинки. В нея той редуваше хвалби и нападки към партньорите, включително каза, че Евросъюзът може би е враг заради търговския дефицит.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:19, 16.07.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

През целия ден всички европейски лидери са заети с това да отговарят на твърденията на Доналд Тръмп, който каза, че Европа е враг на Америка заради търговските отношения. Най-категоричен беше Доналд Туск, който от Пекин, където има среща ЕС - Китай, заяви, че светът днес се променя много бързо и всички световни лидери трябва да носят отговорност за това той да стане по-добро място и се надява посланието му да стигне специално до Хелзинки, където се срещат президентите Тръмп и Путин.

Федерика Могерини върховен пълномощник по външната политика на ЕС: Ако бях журналист, бих попитала президента Тръмп кого смята за приятели? Ние знаем добре кои са ни приятели - със сигурност САЩ, а съм казвала много пъти - промяна в администрацията не променя приятелството между страните и народите. Със сигурност ние смятаме САЩ за приятели, партньори, близки приятели и партньори и винаги ще ги смятаме за такива. Но имаме и много други приятели в света.
Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Мисля, че имаше много реакции от страна ЕС. Председателят на ЕС Туск реагира, зам.-председателят на ЕК Тимерманс реагира, върховният представител Могерини - също реагира. Ако все пак настоявате за още една реакция, единственото, което ми идва наум, е нещо, което съм чел в "Антигона" на Софокъл. Там Антигона казва: "Родена съм да имам приятели, а не да имам врагове".
;

Още е твърде рано за европейски реакции, но първите неофициални реакции са свързани с това, че по два много важни за ЕС въпроса - Крим и ядреното споразумение с Иран - отношенията между Тръмп и Путин все пак остават диаметрално противоположни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата между Тръмп и Путин: Дуел или дует?
Срещата между Тръмп и Путин: Дуел или дует?
Историческа среща между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки
Историческа среща между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки