В парламента представители на различни политически сили изразиха позиции, че не трябва да има натиск върху членовете на Висшия съдебен съвет.

Вижте повече подробности в прякото включване на Надежда Василева.

Очаквано, в кулоарите на парламента се стигна до политически сблъсък. От БСП обвиниха управляващите, че не са посочили втора номинация за нов главен прокурор. ГЕРБ отговориха, че ако са направили това, са щели да получат обвинения за политическа намеса в избора.

От БСП заявиха, че не дават съвети на президента и той е изпълнил дадената му конституционна възможност. И припомниха досегашната си позиция.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост!

От ГЕРБ отново отговориха защо правителството не е предложило кандидатура.

Красимир Ципов - ГЕРБ: Това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент правителството. Министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси. Тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на "Демократична България".

Вицепремиерът Каракачанов коментира мотивите на президента.

Красимир Каракачанов - вицепремиер: Един от аргументите, нали, че имало обществено несъгласие, както имаше несъгласие, така имаше и съгласие. Но в края на краищата това е част от прерогативите на президента, така е преценил, така е постъпил. Не мисля, че трябва да се драматизира излишно.

От ДПС акцентираха, че депутатите нямат роля в процедурата по избор на главен прокурор.

Хамид Хамид - ДПС: Всеки коментар от всеки политик, докато не е завършила тази процедура е начин на влияние върху самата процедура. Затова отказвам да коментирам.

Вътрешният министър даде добра оценка на Гешев.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Аз съм работил добре и знам, че той е човек, който притежава всички необходими качества.

Младен Маринов не вижда нищо нередно в подкрепата на службите, защото работата на МВР е свързана с тази на прокуратурата.

Следващата седмица предстои в "Държавен вестник" да бъде обнародван указа на президента, с който той връща избора на нов главен прокурор. От тук насетне, на ход е ВСС.

Световни медии като "Ройтерс", "Ню Йорк таймс" и "Фигаро" също съобщават за ветото на президента Радев върху избора на Иван Гешев за главен прокурор. В публикациите се подчертава, че действието на президента е символично.

Коментари след отказа на президента да подпише указа за нов главен прокурор

Коментари след отказа на президента да подпише указа за нов главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не е възможно да бъде предложена нова кандидатура за обвинител номер 1, преди Висшият съдебен съвет повторно...