НОВИНИ

Реакцията на Русия след срещата на НАТО във Варшава

Вчера във Варшава приключи срещата на върха на НАТО. Алиансът взе решение за разширяване на източни си фланг. Това ще стане с помощта на 4 батальона, разположени в Литва, Латвия, Естония и Полша. Многонационални военни пордазделения, сред които и българи, ще бъдат дислоцирани и в Румъния. Ще се засили ли присъствието на Алианса в Черноморския регион тепърва ще става ясно. С особен интерес се очакваше реакцията на Русия от срещата, защото Москва приема разполагането на военни в региона като заплаха. Подробности от кореспондента на БНР Николай Кръстев.

bnt avatar logo
от Николай Кръстев - кор. на БНР
12:22, 10.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава, като най-противоречивата за последните години , а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия.

Противоречието, се дължи на подхода, който е избрал Алианса в отношението си към Москва: да съчетае диалога с Русия с политиката на сдържане чрез военни средства и усилване на отбраната на НАТО на границите с Руската Федерация. В Брюксел и Вашингтон наричат този подход „Русия в 3D", но не заради виртуалния му характер, а заради английската абревиатура DDD (dialogue -диалог, defense - отбрана, deterrence - сдържане). Русия не възприема изказаните тези че тя представлява заплаха за Запада, според експерти приравняването и с заплахата от ИДИЛ от страна на НАТО показва както казва Алексей Пушков ръководител на парламентарната комисия по външна политика в Думата, че организацията се завръща към периода на студената война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на пчелари срещу пръскането против комари
Протест на пчелари срещу пръскането против комари
Баби играят на джаги и залагат на Европейското
Баби играят на джаги и залагат на Европейското